Steinsdalsfossen

Förra helgen tog jag och Justine bussen till Steinsdalsfossen utanför Norheimsund vid Hardangerfjorden. Likt Seljalandsfoss på Island så kan man gå bakom fallet, men med skillnaden att man inte blir lika blöt. Eftersom det fortfarande pågår snösmältning från fjälltopparna så var det ganska mycket vatten i fossen. Och oj vad det dånade.

Precis bakom fallet fanns trevliga växter som gullbräcka (Saxifraga aizoides), grönbräken (Asplenium viride), fjällkåpa (Alchemilla alpina) och blekstarr (Carex pallescens). På bergsväggen bredvid och i gräset runt om fanns bland annat skogssallat (Mycelis muralis), smultron (Fragaria vesca), röllika (Achillea millefolium), bergglim (Atocion rupestre), älggräs (Filipendula ulmaria), blodrot (Potentilla erecta), luddtåtel (Holcus lanatus) och åkervädd (Knautia arvensis).

Steinsdalsfossen med souvenirbutiker och café.
Steinsdalselva.
En humla på älggräs.
Åkervädd.
Blodrot.
Ängssmygare(?).

När vi tittat klart på fossen så gick vi in till Norheimsund. Vi köpte lite bröd, pålägg och jordgubbar på Coop och gick och satte oss vid den lilla stranden. Nycklade ett gräs (brunrör, Calamagrostis purpurea), doppade fötterna och hittade skatter i sanden.

Floran, luppen, isteet, brunröret och laxmackan.
Jobbar lite på vattenrädslan. En dag ska det inte vara någon nyhet att jag doppar fötterna.
Blåstång (Fucus vesiculosus).
Dagens souvenirer.
Hardangerjøkulen.
Knöltång (Ascophyllum nodosum).

Efter ett par timmar vid stranden så gick vi tillbaka till fossen för att köpa oss varsin glass. Det hade varit en riktigt varm och trevlig dag.

När vi kom tillbaka till Bergen så bann det på Løvstakken. BT hade precis uppdaterat sin hemsida om att släckningsarbete pågick. Stod dock ingenting om vad orsaken var, men man kan ju gissa att någon hade haft med sig en engångsgrill på turen. Det var dock aldrig fara för några bostäder och under kvällen kom regn som hjälpte till i släckningsarbetet.

This entry was posted in Blogg, Foto, Natur, Resa. Bookmark the permalink.