Orkidésafari på Öland

Vid månadsskiftet maj/juni var jag på en endagarssemester och jobbresa på Öland igen. Det var mitt i orkidéblomningen och jag lyckades få syn på den lilla krutbrännaren, en art jag länge önskat att få se. Johannesnycklarna gick ju inte av för hackor heller. Tror jag stiftade bekantskap med åtminstone tio nya arter denna vecka.

Sandby borg.
Grusbräcka (Saxifraga tridactylites).
Fältvedel (Oxytropis campestris).
Småfingerört (Potentilla verna) bland vit fetknopp (Sedum album).
Många nyanser på getväpplingarna (Anthyllis vulneraria)!
Getväppling.
Sankt Pers nycklar (Orchis mascula).
Krutbrännare (Neotinea ustulata).
Ängarna bakom Station Linné.
Johannesnycklar (Orchis militaris).
Johannesnycklar.
Göknycklar (Anacamptis morio).
Göknycklar.
Plattstarr (Carex disticha). Nedre och övre axen består av honblommor (det är märkena man ser), och axen i mitten består av hanbommorna (där ser man ståndarknapparna).
Älväxing (Sesleria uliginosa).
Fliknäva (Geranium dissectum).
Småaxen hos detta darrgräs (Briza media) är precis på väg att slå ut.
Darrgräs.
Sankt Pers nycklar.
Krutbrännare.
Adam och Eva (Dactylorhiza sambucina).
Adam och Eva.
Adam och Eva.
Vid Möckelmossen. Massor av ölandssolvända (Helianthemum oelandicum).
Ölandssolvända.
Bergskrabba (Globularia vulgaris).
Maskrosor kan vara vackra! Här en sandmaskros (Taraxacum sect. Erythrosperma).
Småfingerört (övre) och grå småfingerört (Potentilla subarenaria) (undre). Den senare fick jag bestämningshjälp av från Ulla-Britt Andersson, ordförande för Ölands botaniska förening. Man måste ha stark förstoring för att kunna se stjärnhåren på bladen.
Posted in Blogg, Foto, Natur, Resa, Upptäcktsfärd | Leave a comment

På äventyr med Annelie – Skåne

Vi fortsätter vår serie På äventyr med Annelie! På grund av covid så blev det ingen botanisk utflykt förra året, men i maj i år lyckades vi ta oss till Skåne. För den som är intresserad så började denna resa i tanken redan under Systematikdagarna 2018 i Lund, då de gav bort Skånes Flora gratis. I den läste jag att luddfingerört (Potentilla heptaphylla) finns i landskapet. Denna art hade jag endast sett som en liten bladrosett i Österrike förut, så jag var såklart sugen på att få se den på hemmaplan.

Lördagen den 22 maj hämtade jag upp Annelie på Alvesta tågstation. På väg ner mot Tosteberga naturreservat, där luddfingerörten rapporterats flera år, stannade vi till för att luncha vid Trollberget i Åsnens nationalpark. Det blev resans första bokskog. Vid parkeringen stod också resans första fingerört – blodrot (Potentilla erecta).

Annelie går in i Trollberget.

I Tosteberga naturreservat möttes vi av ett hav av gullvivor (Primula veris), Sankt Pers nycklar (Orchis mascula), backsippor (Pulsatilla vulgaris), mandelblom (Saxifraga granulata) och massor av annat trevligt, som fingerört nr två, tre, fyra och fem: femfingerört (P. argentea), revfingerört (P. reptans), småfingerört (P. verna) och, jajamän, luddfingerört (P. heptaphylla). Det var i princip i eufori vi gick runt där, bland allt det som blommade och havsutsikten. Helt ofattbart att vi var på semester igen!

Sankt Pers nycklar (Orchis mascula).
Annelie i ett hässle (Corylus avellana).
Gullvivor (Primula veris) i mängder.
En fint glänsande hagtorn (Crataegus sp.).
Gulsippor (Anemone ranunculoides).
En helt enorm snärjmåra (Galium aparine).
Murgrönsveronika (Veronica hederifolia).
En apel.
Fruktställningarna till backsippa (Pulsatilla vulgaris).
Mjuknäva (Geranium molle).
Gullvivor och Sankt Pers nycklar med mandelblom (Saxifraga granulata) i förgrunden.
Sankt Pers nycklar.
Buskstjärnblomma (Stellaria holostea).
Luddfingerört (Potentilla heptaphylla). Den gör ju verkligen skäl för både sitt svenska och vetenskapliga namn (massor av hår och sju småblad).
Småfingerört (Potentilla verna).
En nymf av buskvårtbitare (Pholidoptera griseoaptera) vinkade hejdå.

Det roliga är att jag har en nästan lika dan bild på en buskvårtbitarnymf från 2012: http://www.nannie.se/fastingarna-pa-tovetorp/. Ganska otroligt sammanträffande att det var Eurovision-final den kvällen också!

Tyvärr hann vi inte gå hela rundan i Tosteberga eftersom vi var tvungna att vara i Åhus och checka in på vårt boende klockan sex. Det var ett gulligt litet gårdshus mitt i centrum. Raskt gick vi och handlade mat, lagade halloumiburgare och sen var det Eurovision till klockan 01:00. Jag fällde en tår under Maltas framträdande för jag var så lycklig över alla blommor vi sett och att det var så fantastiskt bra låtar i årets upplaga. Hela resten av veckan skulle vi båda gå runt och ha Eurovosion-låtar i huvudet. Det blev kanske lite tjatigt, men det var i alla fall bättre än vad vi brukar nynna på (Thomas O’Malley-låten från Aristocats och Bara skinka från Lejonkungen).

Efter tips från Josefine och pappas kusin Mats så bjöd nästa dagstur på fyra olika naturreservat – Forsakar, Lyngsjön, Mosslunda och Kronoskogen. I Forsakar gick vi genom bokskog nummer två, både nere i ravinen längs Forsakarbäcken och uppe på åsarna på vardera sida om bäcken. Ravinen har bildats av vatten från smältande inlandsisar, och denna plats blev ett av flera motbevis på myten om att “Skåne är platt”.

Forsakar naturreservat.
Strutbräken (Matteuccia struthiopteris).
Nedre fallet.
Ramslök (Allium ursinum) i mängder.
Pillerstarr (Carex pilulifera).
Övre fallet.
Hästkastanj (Aesculus hippocastanum).
Nedre fallet ovanifrån.
Råkor (Corvus frugilegus) vid parkeringen.
Ett litet zoo med myskänder och getter fanns också.

Nästa stopp var Lyngsjön. Där möttes vi först av ett hav av majvivor (Primula farinosa), humleblomster (Geum rivale) och ängsnycklar (Dactylorhiza incarnata). När vi fortsatte runt sjön hälsades vi ovälkomna av ett par tofsvipor (finns det någon mer irriterande fågel?), och långt borta på ett par staketstolpar satt en gök och någon falk. Vi kom inte runt hela sjön på grund av elstängsel, så tofsvipans klagan på tillbakavägen var faktiskt inte vårt fel. Trevligaste fyndet på platsen var ett par grusvivor (Androsace septentrionalis). Ingen av oss hade sett något liknande förut, så vi stod och spekulerade över flera familjer i om det t.ex. kunde vara en korsblommig (bladen påminde om Draba) eller strävbladig (blomman påminde om vita förgätmigejer). Eftersom där var så få individer och dessutom så små, så gav jag upp nyckling redan innan jag börjat. Istället laddade jag upp en bild på iNaturalist, som föreslog just grusviva!

Annelie i ett hav av majvivor (Primula farinosa).
Majviva.
Majviva.
Grusbräcka (Saxifraga tridactylites).
Ramslök med snigelbesök.
Ängsnycklar (Dactylorhiza incarnata).
En oxtunga (Anchusa officinalis) bland tusentals luddlostor (Bromus hordeaceus).
Lyngsjön.
Grusviva (Androcace septentrionalis).

Tredje stoppet var betesmarken i Mosslunda. Vi stövlade rakt in i en ko-migration, och jag tror att de var ungefär lika rädda för oss som jag var för dem. Jag räknade dem inte, men jag har filmklipp på sammanlagt över fyra minuter där de springer från vänster till höger om oss, med ett par kor som vände om och råmade på slentrianerna att skynda på. Sist kom den stora tjuren. Han bara lunkade.

Fodervicker (Vicia sativa).
Göknycklar (Anacamptis morio).
Slåttergubbe (Arnica montana).
Fler frukter av backsippa!

Trots att vi egentligen var jättetrötta så lovade inte vädret att vi skulle få några fler fina kvällar i Åhus. Så vi tog en promenad som blev lite längre än vi tänkt och hamnade i Kronoskogen. Där var tvära kast mellan lövskog och barrskog, och ekarna var små, smala och krumma.

Åhus torg och Sankta Maria kyrka.
Åhus gamla brandstation.
Mestadels barrträd framför.
Mestadels lövträd bakom.
En gran som vägrat ge upp.

På måndagen åkte vi ner till Stenshuvud nationalpark, delvis för att där skulle finnas en till fingerört jag inte sett förut. Först letade vi en stund precis söder om parkeringen, där den rapporterats flera gånger på Artportalen. Först trodde jag att jag funnit den nästan med en gång, men det visade sig vara smultron. Efter lite sökande hittade dock Annelie några blad av fingerört nummer sex – smultronfingerört (Potentilla sterilis). Sedan fortsatte vi norrut över Stenshuvud, och så ner igen för att gå längs kusten på tillbakavägen. Och vad blev det, bokskog nummer… tre?

Smultronfingerört (Potentilla sterilis).
En mandelblomma bland sandkrassing (Teesdalia nudicaulis).
Bäckbräsma (Cardamine amara).
Mera ramslök.
En violett majbagge (Meloe violaceus). Troligen en hona, eftersom den har mer eller mindre raka antenner.
Några alldeles nya avenbokar (Carpinus betulus).
Lite äldre avenbokar.
Ekantennmalar (Adela reaumurella). Såg så roligt ut med antennerna när de kom flygande.
Utsikt söderut.
Småfruktig jungfrukam (Alchemilla australis). Jungfrukammarna har jag velat se länge, så detta var ett trevligt fynd på toppen.
Ett vivipart gröe (Poa sp.). Istället för att släppa sina frön så gror nästa generation redan inne i moderplantans småax.
Rödnarv (Spergularia rubra).
Glansnäva (Geranium lucidum).
En liten lövvivel (Phyllobius sp.), tror jag.
Skogsnarv (Moehringia trinervia).
Bokarv (Stellaria neglecta).
Utsikt sydväst.
Bok (Fagus sylvatica) med “hasselkaraktär”.
Så mycket grönt!
En till violett majbagge. Detta är troligen en hane, eftersom antennerna är tydligt krökta.
Lundslok (Melica uniflora).
Buskstjärnblomma.
Sidenticka (Trametes versicolor)?
Trådklöver (Trifolium dubium).
Fick också se ett par blommande smultronfingerörter!
Fingerört nummer sju – finsk fingerört (Potentilla inermedia).
En avenbok väl klädd i murgröna (Hedera helix).
Stenshuvuds fyr.
Kanske det sötaste krypet på resan, en klotfoting (Glomeris marginata).
Onormalt utvecklade lönnlöv (Acer platanoides).
Några få, blommande backsippor fanns kvar.
Sverigekryss på strandvial (Lathyrus japonicus). Synd att den inte blommade än. Men kolla in de där stiplerna, alltså – de är större än småbladen!
En något stenig stig.
Massor av ramslök.
Småfingerört.

När vi kom tillbaka till parkeringen var vi ganska soltrötta. På vägen tillbaka till Åhus stannade vi i Kivik och åt en välbehövlig glass medan vi tittade på en liten rödstjärt som letade mat vid stranden. Och jag hann precis köpa en flaska äppelmust innan butiken stängde.

Nästan hela tisdagen regnade det. På vår väg från boendet i Åhus till Klippan så stannade vi till vid Åraslövs mosse och Allarps bjär.

Lyckades få en bild på ett rapsfält!
Storrams (Polygonatum multiflorum).
Ett flertal av årets liljekonvaljblad (Convallaria majalis) hade genomborrat fjolårets löv.
Blommande vårbrodd (Anthoxanthum odoratum).
Sjöfräken (Equisetum fluviatile).
Vattenklöver (Menyanthes frifoliata).

Allarps bjär var, trots ösregnet, en helt otroligt vacker plats. Kommer jag inte dit någon mer gång i sommar så hoppas jag att jag kan komma dit i höst! Bokskog nummer fyra!

Gulplister (Lamium galeobdolon).
Mer ramslök!
Fina gröna nyanser av vitsippa (Anemone nemorosa) och ekbräken (Gymnocarpium dryopteris).
En ticka som bytt riktning, gissningsvis när trädet föll.
En albinoskogssnigel?
Man får inte glömma bort mossorna.
En ensam vårärt (Lathyrus vernus).
Det var SÅ grönt!

På onsdagen åkte vi till Söderåsens nationalpark. Där började vi på den orange leden (i bokskog nummer fem) upp på Kopparhatten (200 m ö h), för att sedan gå ner i ravinen till Skärån, och så upp igen på södra sidan om ån via den blå leden (karta). Som avslutning gick vi sedan en bit på den blåa leden längs med Skärån nere i ravinen, och tillbaka på södra sidan via en omärkt stig.

Skärdammen.
Första stigningen avklarad.
Skärdammen ovanifrån.
En svart skogssnigel (Arion ater) som kravlar över några raggskinn (Stereum hirsutum).
Utsikt från Kopparhatten.
Fingerört nummer åtta – norsk fingerört (Potentilla norvegica).
Gullpudra (Chrysosplenium oppositifolium) med besök av en bäckslända .
Revlummer (Spinulum annotinum).
Strutbräken.
Foto: Annelie
Annelie på Hjortsprånget.
Två skogshårmyggor (Bibio marci) gjorde fler skogshårmyggor på Annelies ryggsäck. Hona till vänster, hane till höger.
Nere i ravinen igen.
Gräsgrön guldbagge (Cetonia aurata).
Bergslok (Melica nutans).
Massor av kåltistlar (Cirsium oleraceum).
Purpurlöpare (Carabus violaceus).
Bok och avenbok. Även om de båda heter “bok” så är de inte jättenära släkt – bok tillhör bokfamiljen (Fagaceae) och avenbok tillhör björkfamiljen (Betulaceae).

Sista dagen i Skåne tillbringade vi på Kullaberg. Där är brant och det finns till exempel ett antal grottor att besöka. Vi började turen längst ut vid fyren, där det växte bland annat trift (Armeria maritima), vårförgätmigej (Myosotis stricta), backglim (Silene nutans) och fältmalört (Artemisia campestris). Sedan fortsatte vi ner till Lahibiagrottan, men där gick inte att sitta och luncha på grund av alla flugor. Efter lunch (på en högre höjd) körde vi bort till Josefinelust (bokskog nummer sex!), och sist klättrade vi ner till Lars Vilks konstverk Nimis.

Trift (Armeria maritima), några strån luddlosta (Bromus hordeaceus) och ett par vårförgätmigejer (Myosotis stricta).
Kullens fyr.
Slåtterfibbla (Hypochaeris maculata). En av de snyggaste “fibblorna”, enligt mig.
Fältkrassing (Lepidium campestre).
Vägen ner till Lahibiagrottan.
Trift och skörbjuggsört (Cochlearea officinalis).
Strandkål (Crambe maritima).
Sverigekryss på strandglim (Silene uniflora)!
Mycket trift var det där.
Lahibiagrottan.
Vägglav (Xanthoria sp.)
Det är mycket bättre att äta glass när det är kyligt, då smälter den ju långsammare.
Fina bokar på väg ner till Josefinelust.
Rönn (Sorbus aucuparia) med utsikt.
Vägglav som växer på cyanobakterierna Calothrix sp. Dessa bakterier bildar hala, svarta bälten vid strandkanten.
Mycket Calothrix.
Större Josefinelustgrottan.
I grottan bodde en bronslöpare (Carabus granulatus).
Grön sandjägare (Cicindela campestris).
En något blöt trappa.
En av de coolaste insekterna vi såg – en klubbhornstekel (Cimbex femoratus). Den var stor!
På väg till Nimis. Skåne är inte platt!
“Hm, vilken trasslig bok.”
Ingången till Nimis.
Trångt och halt, men kul!
Nimis.
Och så upp igen.

Så var det fredag och dags för Annelie att åka tillbaka till Stockholm. På väg till Alvesta stannade vi till vid Möckeln norr om Älmhult och besökte Taxås och Höö naturreservat. Att vi sprang på en liten safsa (Osmunda regalis) i Taxås var nog dagens bästa i växtväg. I djurväg träffade vi ett väldigt piggt litet lamm och dess flock. När vi gick förbi hoppade det genom elstängslet och vägrade gå in igen. Det slutade med att vi fick ta i med alla våra krafter och putta tillbaka det till rätt sida. Sen fick vi nästan springa därifrån eftersom de fortsatte att följa efter oss.

Möckeln sedd från Taxås naturreservat.
Fästingar (Ixodes ricinus). En vuxen hane mellan två vuxna honor.
Safsa (Osmunda regalis).
Harsyra (Oxalis acetocella).
Rönnrost (Ochrospora ariae) på en vitsippa.
En annorlunda färgad alm (Ulmus glabra).
Halvlyckad lunch i Höö naturreservat.
Skulle det regna? Jodå, vi blev blöta. Men det slutade efter bara några minuter.
Luddlosta.
Kabbleka (Caltha palustris) med besök av några skogshårmyggor.
En blåoxe (Platycerus caraboides) satt och vaktade på en grind.
Svinrot (Scorzonera humilis) bland bl.a. vårbrodd, gökärt (Lathyrus linifolius) och svartkämpar (Plantago lanceolata).
Trolldruva (Actaea spicata).
Myskänder vid en gård.
Solvända (Helianthemum nummularium).
En korsspindel (Araneus diadematus) med en stackars bladlus.
Nyfikna får. Lammet till höger hoppade genom stängslet och ut till oss!
Annelies nya polare.

På parkeringen till tågstationen i Alvesta lyckades jag som avslutning på resan att få in ett sverigekryss på turkduva, minsann. Förutom alla växter hade vi denna resa fått in många fler fåglar och ryggradslösa djur än vi brukar till artlistan. Det blir väl så när man inte behöver tillbringa lika mycket tid till att ta reda på vad det är för växt man står och tittar på, längre. Vi har ju sett en hel del nu genom åren! Största uppenbarelsen var att Skåne inte bara är platt (vilket är det landskap man ser om man kör E4an). Och jag rekommenderar varmt ett besök till vårt lands sydligaste landskap!

Posted in Blogg, Foto, Natur, Resa, Upptäcktsfärd | Leave a comment

Nostalgitripp till Ekebysjön

Området runt Ekebysjön norr om Mörby centrum bringar många trevliga minnen till liv. Jag har både läst och undervisat i floristik under flera somrar där, men jag hade aldrig varit där på våren förut. Framförallt såg det annorlunda ut i betesmarkerna väster om sjön, där bland annat gullviva, mandelblom, dvärgvårlök och backtrav blommade nu. Och så hittade jag småfingerört! Det var roligt.

En mer skogig del av betesmarken.
Backförgätmigej (Myosotis ramosissima).
Småfingerört (Potentilla tabernaemontani).
Dvärgvårlök (Gagea minima).
Gullviva (Primula veris).
Mandelblomma (Saxifraga granulata) framför nagelört (Draba verna) och backtrav (Arabidopsis thaliana).
Mandelblomma.
Åkerviol (Viola arvensis) bland backtrav.
Backtrav.
Backtrav.
Måbär (Ribes alpinum).
Femfingerört (Potentilla argentea).
Kricka (Anas crecca).
Skäggdopping (Podiceps cristatus).
Posted in Blogg, Foto, Nostalgi, Upptäcktsfärd, Vardag | Leave a comment

Drama i Flemingsbergsskogen

I onsdags bestämde jag mig för att inviga mitt nya tält, så jag gick upp i dungen ca en halv kilometer från mitt hus. Kan inte klaga på temperaturen eller bekvämligheten, men särskilt gott sov jag inte ändå. Det är aningen läskigt att vara själv. Man vet ju aldrig vilka skummisar som kan dyka upp, och då ligger man och lyssnar efter suspekta ljud.

Vid halv åtta hade jag packat ihop igen och gick hem för att äta frukost. Sen sov jag ett par timmar till. På eftermiddagen packade jag om och tog bussen till Björnkulla vid Flemingsbergsskogen.

Flemingsbergsskogen är en ganska stor skog med mossar, barrskog och blandskog. Rutten jag gick bjöd även på en del kulturmark och Flemingsbergsviken av sjön Orlången. Barrskog är kanske inte särskilt rikt på kärlväxter, men jag såg fler citronfjärilar än jag nånsin sett på en och samma promenad förr, och på en berghäll växte några stänglar vårspärgel.

Vårspergel (Spergula morisonii).

När jag kommit till ungefär mitten av skogen såg jag två personer längre fram på stigen som betedde sig lite konstigt. Då hörde jag kluckandet – det var en spelande tjädertupp! Jag stannade tvärt och tog upp teleobjektivet. Den stod mitt på stigen, med mig på sin ena sida och fyra andra personer på sin andra. Men plötsligt gick de andra personerna iväg, och när jag flyttade på mig för att komma undan några grenar började den komma emot mig. I bakhuvudet spelades tittarfilmerna från Mitt i naturen upp där folk blir anfallna av spelgalna tjädertuppar och jag insåg tillslut att det var dags att springa. Efter ca 50 m hoppade jag upp på några spänger och då slutade den följa efter mig.

Tjäder (Tetrao urogallus).

Som alltid så är det lätt att vara efterklok, jag skulle naturligtvis gått åt andra hållet med en gång och inte stannat och fotat. Jag tänker att bästa sättet att titta på dessa fåglar måste vara från ett gömsle, och då gäller det att komma på plats före och gå därifrån efter att fåglarna kommer och går. Med en erfarenhet rikare fortsatte jag på stigen och blev istället vittne till en måsunge som det inte gått lika bra för – den var i klorna på en fiskgjuse.

En fiskgjuse (Pandion haliaetus) har tagit en fiskmåsunge (Larus canus) och ena föräldern försöker få tillbaka den.

Sista etappen blev lyckligtvis inte lika dramatisk. Det värsta som hände var att jag kom till en extremt geggig väg. Och att jag var törstigare än vad jag hade vatten kvar att dricka. Jag är i alla fall glad att jag kunde utnyttja årets hittills varmaste dag och få se och uppleva saker jag aldrig gjort förut!

Harsyra (Oxalis acetosella).
Stenmurkla (Gyromitra esculenta).
Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd, Vardag | Leave a comment

Ågestasjön

Det blev många höjdpunkter under gårdagens besök vid Ågestasjön. Vit, gul och liten fetknopp på samma berghäll, kryss på dvärgvårlök och sävsparv, återseende av lunddraba (som jag glömt att jag sett förr), en ganska obrydd svartsnäppa, en snyggt glidande brun kärrhök, en supersöt enkelbeckasin och stjärtmesar, en bläsand och några krickor. Bland annat.

Grågås (Anser anser).
Sävsparv (Emberiza schoeniclus).
Enkelbeckasin (Gallinago gallinago).
Lunchkompis.
Kanadagås (Branta canadensis).
Nötväcka (Sitta europaea).
Föredrog min keso framför spindel till lunch.
Dvärgvårlök (Gagea minima).
Mycket (delvis än så länge) smått! Nagelört (Draba verna), femfingerört (Potentilla argentea) och käringtand (Lotus corniculatus), bl.a.
Gulsparv (Emberiza citrinella) i ett slånbuskage (Prunus spinosa).
Talgoxe (Parus major).
En stjärtmes (Aegithalos caudatus) i en lönn (Acer pseudoplatanus).
Brun kärrhök (Circus aeruginosus).
Svartsnäppa (Tringa erythropus) och gräsand (Anas platyrhynchos).
Josefine fotar svartsnäppa.
Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd | Leave a comment

Pors i taket!

Pors ligger nog hack i häl med hassel när det kommer till sötast honblommor.

Hanhängen bland honhängen av pors (Myrica gale).
Honhängen.
Foto: mamma.
Posted in Blogg, Foto, Natur | Leave a comment

Backsippan ute i backen står

En backsippsbacke mellan Fysinge badplats och Löwenströmska sjukhuset i Upplands-Väsby.

Backsippa (Pulsatilla vulgaris).
Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd | Leave a comment

Arontorps naturreservat

I början av veckan var jag på jobbresa på Öland. Jag hade sett på facebooksidan Ölands Flora att våradonisen blommade – en art som i Sverige bara växer på Öland och Gotland. Därför begav jag mig direkt till Arontorps naturreservat, där den växer i ett par gamla hagar. Resten av reservatet består till stor del av hasselbuskar, och mycket riktigt hittade jag ett par vätterosor också. Men mest imponerande var alla sippor som bredde ut sig som en blåvitgulprickig grön matta.

Vätteros (Lathraea squamaria).
Gulsippa (Anemone ranunculoides).
Vitsippa (Anemone nemorosa).
Blåsippa (Hepatica nobilis).
12 kronblad!
Rosa variant av blåsippa.
Våradonis (Adonis vernalis).
En riddarskinnbagge (Lygaeus equestris).
Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd | Leave a comment

Mer vår i Älvsjöskogen

Blåsipporna från förra veckan hittade jag på min jakt efter lekande grodor, men i tre olika dammar fanns inte ett enda spår av dem. Gick tillbaka i lördags för att titta i en damm till där jag visste folk sett dem i början av månaden, men inte där heller! Som plåster på såren fick jag ett helt gäng vätterosor i Hagsätra (tack Artportalen).

Mamma Ekorre (Sciurus vulgaris).
Talgoxen (Parus major) vågade sig inte riktigt fram när ekorren var och mumsade på fröna.
Nötskrika (Garrulus glandarius).
Vårfryle (Luzula pilosa).
Hanblommor på sälg (Salix caprea).
Stor svävfluga (Bombylius major) på sälg.
Vätteros (Lathraea squamaria).
Vätteros-pistill.
Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd | Leave a comment

Älvsjöskogens blåsippor

Kan man fota för många blåsippor? Tror inte det.

Blåsippa (Hepatica nobilis).
Posted in Blogg, Foto, Natur | Leave a comment