På äventyr med Annelie – Bohuslän

Man bokar biljetter och tänker att “äh jag behöver inte lägga den där extra hundralappen på ombokningsbar biljett”, och sen får man covid veckan innan avfärd. Katastrof blev det i alla fall inte, även om Annelie fick tillbringa de första två dagarna själv. Lyckligtvis var varken min oanvända eller min nyinköpta tågbiljett någon större ekonomisk utgift, och jag slapp allt krångel med att hämta ut hyrbilen i Strömstad (tack, Annelie). Detta var i slutet av juni, och vi hade hyrt en sommarstuga i Lur i Tanums kommun som vi gjorde dagsturer ut till kusten från.

Först ut, för min del, var Ramsvikslandets naturreservat. Det var fram till 1930-talet en halvö, fram tills att kanalen anlades och Ramsvikslandet blev en ö med en svängbro som enda förbindelse till fastlandet. Det regnade lite och blåste ganska mycket när vi kom fram, men allteftersom dagen gick blev det soligare. Tillslut rök regnjackan helt och jag gick med uppkavlade ärmar. Jag kände mig inte alls så trött som jag befarat och tänkte lite nonchalant att nu när jag precis varit sjuk kan jag ju inte bli sjuk med en gång igen. Ja, jag kände mig nästan lite oövervinnerlig. Fast bara mot virus, inte mot de många klippskrevor som ön bjöd på. Vid Ramsvik camping köpte vi, utan att vi visste det innan, veckans största glass. En kula visade sig vara som tre kulor. Den ca 1,5 mil långa rundan runt ön resulterade i kryss på strandmalört och sverigekryss på kustruta och engelsk fetknopp, och på den lilla stigen ner mot Tryggö blev det också sverigekryss på havsnarv. Havsnarven växte i ett hav av glasört, det var riktigt häftigt. På väg från ön fick vi vänta på en segelbåt som skulle genom kanalen innan vi kunde köra över bron.

Klicka på bilderna eller håll musen över dem för att se bildtexten.

Nästa dag tog vi färjan från Strömstad till Långagärde på Sydkoster. På vägen bort till Naturum i Ekenäs gick vi bland annat förbi kustarun och martorn. Det var roligt att studera ståndarknapparna på kustarunen, jag har inte tänkt på förut att de har skruvade ståndarknappar. Martornen var fortfarande i knoppstadiet, men man kan ju alltid beundra dess taggighet. På Naturum fick vi tipset att gå den guidade turen som skulle börja alldeles snart, men eftersom vi visste att vi hade en lång promenad framför oss tackade vi snällt nej. När vi var på väg därifrån (efter att ha köpt glass) kom en annan person från naturum ut och ropade till oss att Ni ser ju friluftsiga ut, det är en guidad tur snart som ni kanske vill gå! Jag gissar att hon gjorde den bedömningen baserat på våra kläder, och det var ju hemskt snällt att hon sprang efter oss. Vi fortsatte ner mot Nästången och Kilestrand, och vände sedan tillbaka inåt ön och tillbaka till Långagärde. Vid det laget hade jag hemskt ont i fötterna på grund av att mina kängor var alldeles för hårda. Jag hade inte upplevt detta förut, men jag tror inte heller att jag hade fått tillfälle att gå i dem så långt innan. Vi tog linfärjan över till Nordkoster (15 kronor för 100 meter) och satt där i gott och väl en timme och vilade fötterna innan vi gick och åt på restaurang Strandkanten. Rekommenderas.

Sen tog vi en runda på Nordkoster också. Jag hade sett fram emot att få se den endemiska arten bohusranunkel, men när vi kom fram så var där skyltat för fågelskyddsområde. Så det blev ingen ranunkel, men det fanns annat fint att titta på också. Speciellt de krokiga tallarna.

Nästa dag åkte vi till Tjurpanneområdets naturreservat där det skulle finnas ostronört. Vi såg den på Island 2018, där den var ganska vanlig, men i Sverige är den ovanlig och dessutom minskande. Det visade sig att här hade de hägnat in hela populationen för att fåren inte skulle gå och beta på dem, och dessutom planterat ut nya plantor. Där fanns också massor av strandvallmo (kryss på den) med sina jättelånga frukter och håriga blad och strandvial, och i ett litet hällkar växte ävjebrodd och fyrling. Tänk vad glad man kan bli av ett hällkar. I Smugebukten var stranden täckt av glasört och saltört (kryss på den också) närmast vattnet, och lite längre upp en mindre djungel av strandråg, havssäv, kråkvicker och kvanne. Även om jag hade bytt skor så gjorde fötterna ont, men det krävdes ändå en viss ansträngning att inse att jag inte skulle klara av att gå ända ut på sydligaste delen av reservatet. Man vill ju se allt! Vi vände i alla fall tillbaka till parkeringen och körde bort till Grebbestad för att köpa glass innan vi körde hem.

Sista dagen for vi först till Valöns naturreservat. Jag hade sett på bilder därifrån att där fanns spänger, och jag älskar att gå på spänger. Där fanns, förutom spänger, smultronklöver, en trolig hybrid av vanligt och mörkt kungsljus, havsnarv och saltnarv precis bredvid varandra, dvärgarun och väldigt nyfikna kor. Vi lyckades också förirra oss en stund uppe på klipporna, men lyckades ta oss ner utan att falla ner i någon skreva. På norra sidan av reservatet fanns en jättelång spång över vattnet som först såg väldigt trevlig att gå på eftersom den uppenbarligen var nybyggd. Sedan kom vi till dess äldre och betydligt mer rangligare del, men den höll som tur väl var. När vi kände oss klara så var det många timmar kvar av dagen, så vi åkte till Fjällbacka för att köpa glass. Vi parkerade vid Coop och köpte varsin glass där, men när vi kom ner till hamnen såg vi att där fanns ju mycket godare glass, så vi köpte en till!

Som sista anhalt åkte vi till sydvästra spetsen av Rossö, som ligger inom Kosterhavets Nationalpark. Där hälsade vi på fåren, doppade fötterna och såg linnea. Och fötterna gjorde inte längre lika ont.

Dagen efter lämnade vi tillbaka bilen i Strömstad och tog tåget ner till Göteborg där vi skiljdes åt. Det är såklart alltid tråkigt att säga hejdå, men jag visste ju att vi skulle ses bara tre veckor senare nere i Småland för nästa äventyr.

Posted in Blogg, Foto, Natur, Resa, Upptäcktsfärd | Leave a comment

Sommarens skvattram

Årets trevligaste upptäckt i närområdet har varit Hovs göl. Det är inte skyddad natur, grannen är ett industriområde och det byggs nya bostäder precis inpå, så det är inte precis en tyst promenad i skogen. Kan man bortse från ljuden är det istället en fröjd för ögonen med det lilla vattnet och alla arter i och runt ikring. Efter besöket i Lundens naturreservat i våras ville jag verkligen åka tillbaka senare under sommaren för att kunna lukta på all skvattram, men detta skedde istället vid Hovs göl.

Skvattram (Rhododendron tomentosum) är, tillsammans med lapsk alpros, våra rhododendronbuskars vilda släktingar här i Sverige. En annan vått växande art som där fanns väldigt mycket av var missne (Calla palustris), som är en vild släkting till den mycket populära krukväxten fredskalla.

Håll musen över bilderna eller klicka på dem för att se bildtexterna.

Jag kommer inte ihåg exakt hur många gånger jag varit vid gölen i vår och sommar, men jag vet att jag varit åtminstone tre gånger vid sandtaget norr om gölen. De två återbesöken var för att se om jag hade rätt i att det var två små plantor av finsk fingerört (Potentilla intermedia) som jag hittat. I slutet av juni hade den vuxit sig tillräckligt stor för att jag skulle kunna konstatera att jag hade rätt, vilket var det första rapporterade fyndet för Växjö kommun sedan 1925 (enligt GBIF – Global Biodiversity Information Facility). Lite tufft, tycker jag.

Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd | Leave a comment

Teleborgs naturreservat

I början av juni besökte jag Teleborgs naturreservat, ett ställe jag varit mycket runt i kring under min skoltid. Vi höll oss dock i delen med kulturlandskap, aldrig hade jag gått på stigen nere vid sjön Trummen. Det visade sig vara en myggig plats som bjöd på både hjortron och skvattram. Fågeltornet gav också en fin vy över våtmarken och sjöns södra del.

Klicka på bilderna eller håll musen över dem för att se bildtexten.

Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd | Leave a comment

Våren tjugotjugotvå

Man väntar och väntar på våren, och så plötsligt är den över innan man hunnit inse att den är här. Nejdå, inte riktigt, men närapå.

Håll musen över bilderna eller klicka på dem för att se bildtexterna.

Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd | Leave a comment

Skårtaryds urskog

Dagen efter Lundens naturreservat åkte jag till Skårtaryds urskog. Där var så vackert, man önskar ju verkligen att den svenska skogsindustrin kunde jobba för sådana miljöer istället för kalhyggen. På ett ställe längs stigen var den skillnaden jättetydlig – där reservatsgränsen tog slut, tog kalhygget vid.

Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd | Leave a comment

Lundens naturreservat

I februari åkte mamma och jag till Lundens naturreservat mellan Rottne och Braås och gick Kullamosseslingan. Det blev lite våtare än vi räknat med, så pass att vi fick avvika från stigen eftersom vattenståndet var så högt. Det betydde att vi hade sjö eller mosse att välja på, vilket blev ungefär lika blött. Men där var väldigt fint, och jag måste åka tillbaka i sommar när havet av skvattram blommar.

På vägen hem bromsade jag in då jag fick se en liten flock dovhjortar ligga och vila på en åker. Medan jag stod och fotade hördes ett skott och de for iväg. Efter några språng föll en av dem till marken och försökte kämpa sig upp. Det var jobbigt att se.

Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd | Leave a comment

Hissö och Musö

En dag i slutet av februari hade jag besök från utomstads och eftersom vädret verkade lovande åkte vi ut till Hissö och Musö i Helgasjön.

Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd | Leave a comment

Notteryds naturreservat

Bestämde mig för att skolka från självstudierna och tittade ut Notteryds naturreservat på Naturkartan. Efter lite ingen-luft-i-däcket-pappa-räddar-dagen-drama kom jag iväg på eftermiddagen. Trodde inte att jag varit där förut, men visade sig att jag och hela familjen gått den korta rundan hösten 2016. Detta besök skedde dock i början av februari och i skuggan var det på sina ställen is, medan i solen var stigen nästan översvämmad. Hade inte kollat hur lång rundan var, men räknade sedan ut att den var ca 7,5 km (med ett par avstickare). Hann precis tillbaka till parkeringen innan solen gick ner! Vad som inte fastnade på bild var ett gäng kungsfåglar och tofsmesar, de gömde sig skickligt i varsin gran.

Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd, Vardag | Leave a comment

Marskaktus

Min novemberkaktus har blivit en marskaktus! Sedan den blommade i november har jag flyttat den till ett mycket kallare fönster, så jag antar att den trodde vintern var på väg igen.

Posted in Blogg, Foto, Vardag | Leave a comment

Håris-bonanza

Insåg halvvägs på väg till Bokhultets naturreservat att jag glömt telefonen hemma. Aja, tänkte jag, jag blir nog inte ute så länge, det är ju så grått och tråkigt. Visade sig dock vara perfekt temperatur för att se riktigt stora exemplar av håris. Trodde först att de var näsdukar som folk lämnat i skogen, men när jag kom närmare såg jag att så illa var det inte!

Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd, Vardag | Leave a comment