Sommarens skvattram

Årets trevligaste upptäckt i närområdet har varit Hovs göl. Det är inte skyddad natur, grannen är ett industriområde och det byggs nya bostäder precis inpå, så det är inte precis en tyst promenad i skogen. Kan man bortse från ljuden är det istället en fröjd för ögonen med det lilla vattnet och alla arter i och runt ikring. Efter besöket i Lundens naturreservat i våras ville jag verkligen åka tillbaka senare under sommaren för att kunna lukta på all skvattram, men detta skedde istället vid Hovs göl.

Skvattram (Rhododendron tomentosum) är, tillsammans med lapsk alpros, våra rhododendronbuskars vilda släktingar här i Sverige. En annan vått växande art som där fanns väldigt mycket av var missne (Calla palustris), som är en vild släkting till den mycket populära krukväxten fredskalla.

Håll musen över bilderna eller klicka på dem för att se bildtexterna.

Jag kommer inte ihåg exakt hur många gånger jag varit vid gölen i vår och sommar, men jag vet att jag varit åtminstone tre gånger vid sandtaget norr om gölen. De två återbesöken var för att se om jag hade rätt i att det var två små plantor av finsk fingerört (Potentilla intermedia) som jag hittat. I slutet av juni hade den vuxit sig tillräckligt stor för att jag skulle kunna konstatera att jag hade rätt, vilket var det första rapporterade fyndet för Växjö kommun sedan 1925 (enligt GBIF – Global Biodiversity Information Facility). Lite tufft, tycker jag.

Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd | Leave a comment

Teleborgs naturreservat

I början av juni besökte jag Teleborgs naturreservat, ett ställe jag varit mycket runt i kring under min skoltid. Vi höll oss dock i delen med kulturlandskap, aldrig hade jag gått på stigen nere vid sjön Trummen. Det visade sig vara en myggig plats som bjöd på både hjortron och skvattram. Fågeltornet gav också en fin vy över våtmarken och sjöns södra del.

Klicka på bilderna eller håll musen över dem för att se bildtexten.

Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd | Leave a comment

Våren tjugotjugotvå

Man väntar och väntar på våren, och så plötsligt är den över innan man hunnit inse att den är här. Nejdå, inte riktigt, men närapå.

Håll musen över bilderna eller klicka på dem för att se bildtexterna.

Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd | Leave a comment

Skårtaryds urskog

Dagen efter Lundens naturreservat åkte jag till Skårtaryds urskog. Där var så vackert, man önskar ju verkligen att den svenska skogsindustrin kunde jobba för sådana miljöer istället för kalhyggen. På ett ställe längs stigen var den skillnaden jättetydlig – där reservatsgränsen tog slut, tog kalhygget vid.

Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd | Leave a comment

Lundens naturreservat

I februari åkte mamma och jag till Lundens naturreservat mellan Rottne och Braås och gick Kullamosseslingan. Det blev lite våtare än vi räknat med, så pass att vi fick avvika från stigen eftersom vattenståndet var så högt. Det betydde att vi hade sjö eller mosse att välja på, vilket blev ungefär lika blött. Men där var väldigt fint, och jag måste åka tillbaka i sommar när havet av skvattram blommar.

På vägen hem bromsade jag in då jag fick se en liten flock dovhjortar ligga och vila på en åker. Medan jag stod och fotade hördes ett skott och de for iväg. Efter några språng föll en av dem till marken och försökte kämpa sig upp. Det var jobbigt att se.

Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd | Leave a comment

Hissö och Musö

En dag i slutet av februari hade jag besök från utomstads och eftersom vädret verkade lovande åkte vi ut till Hissö och Musö i Helgasjön.

Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd | Leave a comment

Notteryds naturreservat

Bestämde mig för att skolka från självstudierna och tittade ut Notteryds naturreservat på Naturkartan. Efter lite ingen-luft-i-däcket-pappa-räddar-dagen-drama kom jag iväg på eftermiddagen. Trodde inte att jag varit där förut, men visade sig att jag och hela familjen gått den korta rundan hösten 2016. Detta besök skedde dock i början av februari och i skuggan var det på sina ställen is, medan i solen var stigen nästan översvämmad. Hade inte kollat hur lång rundan var, men räknade sedan ut att den var ca 7,5 km (med ett par avstickare). Hann precis tillbaka till parkeringen innan solen gick ner! Vad som inte fastnade på bild var ett gäng kungsfåglar och tofsmesar, de gömde sig skickligt i varsin gran.

Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd, Vardag | Leave a comment

Marskaktus

Min novemberkaktus har blivit en marskaktus! Sedan den blommade i november har jag flyttat den till ett mycket kallare fönster, så jag antar att den trodde vintern var på väg igen.

Posted in Blogg, Foto, Vardag | Leave a comment

Håris-bonanza

Insåg halvvägs på väg till Bokhultets naturreservat att jag glömt telefonen hemma. Aja, tänkte jag, jag blir nog inte ute så länge, det är ju så grått och tråkigt. Visade sig dock vara perfekt temperatur för att se riktigt stora exemplar av håris. Trodde först att de var näsdukar som folk lämnat i skogen, men när jag kom närmare såg jag att så illa var det inte!

Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd, Vardag | Leave a comment

En födelsedagsbukett

Fick jättefina blommor på min födelsedag och var ju bara tvungen att försöka mig på lite botaniskt stilleben. Usch vad svårt det är. Men några bilder blev ganska bra!

Posted in Blogg, Foto, Vardag | Leave a comment