Sommarens skvattram

Årets trevligaste upptäckt i närområdet har varit Hovs göl. Det är inte skyddad natur, grannen är ett industriområde och det byggs nya bostäder precis inpå, så det är inte precis en tyst promenad i skogen. Kan man bortse från ljuden är det istället en fröjd för ögonen med det lilla vattnet och alla arter i och runt ikring. Efter besöket i Lundens naturreservat i våras ville jag verkligen åka tillbaka senare under sommaren för att kunna lukta på all skvattram, men detta skedde istället vid Hovs göl.

Skvattram (Rhododendron tomentosum) är, tillsammans med lapsk alpros, våra rhododendronbuskars vilda släktingar här i Sverige. En annan vått växande art som där fanns väldigt mycket av var missne (Calla palustris), som är en vild släkting till den mycket populära krukväxten fredskalla.

Håll musen över bilderna eller klicka på dem för att se bildtexterna.

Jag kommer inte ihåg exakt hur många gånger jag varit vid gölen i vår och sommar, men jag vet att jag varit åtminstone tre gånger vid sandtaget norr om gölen. De två återbesöken var för att se om jag hade rätt i att det var två små plantor av finsk fingerört (Potentilla intermedia) som jag hittat. I slutet av juni hade den vuxit sig tillräckligt stor för att jag skulle kunna konstatera att jag hade rätt, vilket var det första rapporterade fyndet för Växjö kommun sedan 1925 (enligt GBIF – Global Biodiversity Information Facility). Lite tufft, tycker jag.

This entry was posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd. Bookmark the permalink.