Berlin

Klockan 01.00 i söndags steg jag upp för att vandra in till Hallunda och ta tunnelbanan in till stan för att inte missa bussen till Skavsta som gick 03.50. Jag intog min medhavda frukost i form av tunnbrödsrullar och hoppade på flyget mot Schönefeld vid halv åtta. Väl framme lyckades jag köpa tunnelbanebiljett och till och med hitta ersättningsbussen vid Ostkreutz till Landsberger allee, där vi skulle bo på Generator hostel. Tyvärr var inte vårt rum färdigt, så fick sätta mig och läsa istället för att sova två timmar innan Johan kom. Då var jag ordentligt hungrig, kan jag säga, så vi käkade fish & chips vid Alexanderplatz och åkte sedan till Zoologischer garten. Vilket zoo! De hade hur många olika djur som helst. Allra häftigast var nattavdelningen, där de bland annat hade jordsvin, mushjortar, vampyrfladdermöss och fingerdjur! De sistnämnda gömde sig visserligen, men ändå.

Piggsvin med fantastisk tuppkam.

Vanligaste djuret i parken var gråsparvar. Här ett par nybadade sådana.

Även i denna djurpark fick jag fina bilder på en kråka, men denna gång en vuxen grå kråka.

Ett av de två manliga lejonen.

Hägrar fanns där också många.

Strutsungar.

Coolaste fågeln.

Helt klart en frilla jag skulle kunna tänka mig som fågel.

De hade skärfläckor! Oj så glad jag blev.

Någon form av rall med unge.

Tyvärr var det alldeles för mörkt på nattavdelningen för att fota, men sök på kanchil eller mushjort så får ni se något fantastiskt litet.

På kvällen åt vi vid Friedrichstraße, blev en supergod tomatsoppa och en veteöl för min del. Sen åkte vi tillbaka till vandrarhemmet för att vila lite och sedan ta en öl till i baren, men det bar sig inte bättre åt än att vi sov lite för länge och gick och la oss ordentligt istället. Hade varit ett långt dygn.

I måndags betade vi av turistställena, dvs Brandenburger Tor, riksdagshuset, minnesmärket för de dödade judarna, muren, Unter den linden och Gedächtniskirche. Hann även med lite shopping. Var in på All Saints men de hade inte kvar sina coola t-shirtar utan verkar ha gått mer åt blingblinghållet. Tråkigt! Köpte i alla fall en Cheap Mondaytröja på Weekday och en Abingdon Boys Schoolskiva på Neo Tokyo. Det var inte lika kaotiskt där nu som förra gången jag var där, det vill säga då vi skulle hämta ut Dir en greykonsertbiljetterna 2005. Gjorde även ett besök på KaDeWe där vi åt jättedyr, men jättegod, lunch och Johan dregglade över den nordiska designen på porslinet. Stod länge och valde bland teerna, men det slutade med att jag inte köpte något alls eftersom jag visste att inget kunde slå lakritsteet jag hade hemma.

Spårvagnarna gick ända till Falkenberg. Tänka sig.

Till höger ett gammalt vakttorn.

Spree från Friedrichstraße.

Brandenburger Tor.

Om sex miljoner judar dog, och där är 2700 stenblock, motsvarar varje block ca 20000 dödade judar. Det är helt sjukt.

En väl inslagen Gedächtniskirche.

På kvällen träffade vi Ida som visade oss runt vid Alexanderplatz, sedan åkte vi till Hackecher markt och gick därifrån till Jägerstraße för att äta kvällsmat på Chipps. Kan jag rekommendera! Det var roligt att få träffa Ida igen, det har jag nog inte gjort sen vi tog studenten.

Domkyrkan och TV-tornet.

TV-tornet dag och natt.

I tisdags blev det inte så mycket vettigt gjort, vi var fruktansvärt trötta i benen efter att ha gått så mycket plus att mina ögon kliade något förfärligt. Tror det var en blandning av mycket partiklar i luften samt solkrämen jag köpte, så nu förstår jag lite bättre hur pollenallergiker har det. Jag är inte avundsjuk. Vi åt varsin jätteglassportion vid Alexanderplatz, åkte förbi den nedlagda Tempelhofflygplatsen och åt currywurst. Sen åkte vi till Tierpark och lade oss en stund i gräset, dock inte där den helnakna kvinnan låg. På kvällen åt vi Döner och ja, jag erkänner väl då, kebab kan vara gott.

This entry was posted in Blogg, Foto, Natur, Resa, Upptäcktsfärd. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.