Augusti

“Nu är det fan höst… för två minuter sedan.”

Så sa en kille på pendeln två minuter efter tolv i natt när jag åkte hem från en mycket trevlig kväll hos Sofia. Hela augusti, så när som på en helg i början och en dag i slutet, har jag varit hos mamma och pappa i Småland och jobbat, gått i skogen och tagit det lugnt. Sedan floristiken har mina ögon öppnats lite till för allt som växer här i världen och jag lyckades under månaden återfinna flera av de arter vi tog upp på kursen.

Det började med en helg hos Johan i Hamburg. Vi gick på fontänuppvisning i Planten un Blumen och på trädgårdsutställning. Fick lite glädjefnatt där. Johan tyckte jag var knäpp.

Humla som tydligt visar hur evolutionen lett fram till dess samarbete med lejongapen (Antirrhinum majus).

Femtunga (Scaevola aemula).

Igelknopp (Sparganium sp.).

IMG_0055 liten

IMG_0060 liten

Ibland var det roligare att gå i dikeskanten istället, där fanns ju de riktiga växterna, typ det vi kallar ogräs. Blekbalsamin (Impatiens parviflora) och rosendunört (Epilobium hirsutum) var två mycket vackra exempel.

Att ta sig från Hamburg visade sig bli lite dramatiskt eftersom jag fick mail tre timmar innan avgång att tåget var inställt. Vi skyndade oss ner till Hauptbahnhof och frågade runt vad som skulle ske och de två första vi pratade i servicen hade ingen aning om att det blivit inställt. Visade sig att det skulle bli buss till Nykøbing och sen tåg därifrån till Köpenhamn. Jag trodde jag skulle missa sista tåget från Köpenhamn, men på något mirakulöst sätt kom jag fram bara 50 min efter utsatt tid och hann precis med den anslutning jag faktiskt bokat därifrån. Dagen efter började jag jobba min sjätte sommar i fotobutiken. Det var himla trevligt, var mer ute i butiken än jag brukar och där träffar man alla sorters personligheter. Vissa ljuger en rakt upp i ansiktet, vissa har otroliga historier till sina bilder och vissa är otroligt tacksamma bara man byter rulle åt dem eller visar var minneskortet sitter. Fick höra att jag jobbade bra, och det blir man ju alltid glad av att höra! Vid ingången på bakgården växte det massor av gängel (Galinsoga parviflora) och klibbkorsört (Senecio viscosus), samt ett par praktexemplar av kålmolke (Sonchus oleraceus).

Kålmolke (Sonchus oleraceus).

En agave i Linnéparken blommade också.

Lördagen den 10e augusti åkte morfar och jag till Huseby för att gå en guidad tur på maden, där Frida och jag var i oktober förra året då det glittrade så fantastiskt. Guiden var mer fågelintresserad, så det blev faktiskt jag som spontant fick sköta växtdelen. Här återsåg jag bland annat frossört (Scutellaria galericulata), rörflen (Phalaris arundinacea), grenrör (Calamagrostis canescens), brunskära (Bidens tripartita), vasstarr (Carex acuta) och sumpnoppa (Gnaphalium uliginosum).

På kvällen lagade Lina och jag linsgryta och cyklade sedan ner till stan eftersom det var Karl Oskardagarna. Tittade en liten stund på Patrik Isaksson, Tommy Nilsson och Uno Svenningsson och tog sedan ett glas vin på Lagerlunden. Efter ett tag kom de två sistnämnda in och gjorde samma sak. Strax innan midnatt spelade Melody Club. Inte sett dem live sedan 2009, men de var lika bra som vanligt.

Melody Club. Ja, jag vet att mitt finger kom med.

Helgen efter åkte moror, morfar, mamma och jag till naturreservatet Bjurkärr vid Åsnen och tittade på alla häftiga träd. Det första som mötte oss var en flock dovhjortar. Ursäkta kvalitén på bilden, zoomade med mammas mobilkamera som råkade finnas till hands innan de försvann. Några bokar och tallar var riktigt grova, några var halva men levde ändå och Karolinerekarna stod ståtligt kvar. Ekar som växer tätt med andra träd blir mycket långa, jämfört med de ekar som växer ensamma på fält och istället blir väldigt grova men lägre.

De dovhjortar som hann fångas på bild.

Några av Karolinerekarna. Omöjligt att få med dem hela i en bild. Fick ta till mobiltelefonen, som hade mer vidvinkel.

Vildapel (Malus sylvestris).

Hitta grodan.

Den här var påpälsad.

Glasbjörk (Betula pubescens) till vänster, vårtbjörk (Betula pendula) till höger.

Högstubbar fanns det många. Det gillar insekterna.

Åsnen.

Historien är att mer eller mindre alla träd är vridna såhär, det syns bara inte när barken fortfarande är på. Morfar sa att det beror på månen.

Någon som vet vad den här larven ska bli?

Kruståtel (Deschampsia flexuosa).

Hitta paddan.

Revlummer (Lycopodium annotinum).

Helgen efter Bjurkärr åkte mamma och jag på en dagstur till Kalmar och Borgholm. Det blev en himla trevlig dag.

Kalmar slott.

Jag tror inte man hade utsikt över de där industrierna när slottet först byggdes.

Jag tror inte heller att den där kanonen såg sådana där sträck på himlen under sina första levnadsår.

Murkrypa (Cymbalaria muralis) och murruta (Asplenium ruta-muraria) växte på slottsväggen.

Korna gick fritt runt Borgholms slottsruin.

På detta slott växte också flera fina växter. Här malört (Artemisia absinthium). Doftar fantastiskt.

Utsikt över Borgholm från den gamla skorstenen.

Någon fibbla.

Berggröe (Poa compressa), tror jag.

Taggsallat (Lactuca serriola).

I Kalmar slott såg vi en katt, och slottskatter har man väl hört talas om. Men slottskaniner? Det här var nog min första.

Foto: Mamma.

En väldigt arrangerad bild.

Inne i Borgholm var det konstigt väder.

Men det blev en himla fin avslutning på dagen. Tack mamma.

En av de bästa sakerna med att komma hem är ju den där pälsbollen. Den här gången visade han att det minsann inte bara är katter som gillar lådor.

Jag dör, så söt!

Dör lite till.

Hann med en liten naturupplevelse till innan jag åkte tillbaka. Cyklade ut till mormor och morfar, sen åkte vi till Helgö och gick en liten slinga på norra delen. Varför de lagt den bredvid ett nudistbad vet jag dock inte. Den biten gick jag lite fortare.

En groda till.

Ja, vilken sommar det har varit. Och vilket avslut det blev. I morgon börjar en ny termin med nya kurser och bekantskaper. Just nu kan jag inte säga att jag ser fram emot det så mycket, men jag vet att jag kommer tycka det varit roligt efter att jag skrivit tentorna. Hej svejs!

This entry was posted in Blogg, Foto, Konsert, Natur, Resa, Upptäcktsfärd, Vardag. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.