Vårlek

Minns ni Johanna och Markus? Idag åkte jag och hälsade på resultatet: Elis. Glad unge. Eftersom han bara kan sova ute gick vi två promenader, först i Solbergaskogen och sen i Älvsjöskogen. Hörde en stare som härmade både talgoxe, koltrast och näktergal och såg bland annat massor av småfåglar, gröna mossporangier, ett antal större hackspettar, en korp, palmmossa, pyrola och orienterande skolungdomar. Men bäst var de lekande vanliga grodorna. Förra gången jag såg något sådant var i Älvsjöskogen för två år sedan när vi var på grodsafari organiserat av Naturskyddsföreningen. Mycket trevlig dag! Tack Johanna!

Vanlig groda, Rana temporaria. Ett väldigt glatt exemplar.

IMG_1697 liten

Hur den här snubben hittade den lilla grodpölen mitt inne i skogen vet jag ej.

Gråsparv, Passer domesticus.

Elis.

Posted in Foto, Natur, Upptäcktsfärd, Vardag | Leave a comment

Mata fåglar och gå på konsert

Förra helgen var brorsan här och hälsade på, denna helg pappa. Men däremellan hann Frida och jag mata lite fåglar på Djurgården.

Skrattmås.

Kråka.

De vitkindade gässen var inte jätteglada på kråkan.

Bra att beta med.

Årets första fjäril för min del. En nässelfjäril på unga nässlor, passande nog.

Ganska paffa blev vi när en ubåt gled förbi.

Djurgårdens spökhus, eller Villa Mullberget, som huset egentligen heter.

Knölsvan.

Silltrut och skrattmås.

Silltrut och fiskmås.

De var ganska modiga mot slutet.

I fredags kom pappa för att vi skulle gå på Jennie Abrahamson på Södra teatern. Det var riktigt bra, men det bästa var att hon verkade så glad själv. Om ni är ledsna för att ni missade henne, så är hon förband till Peter Gabriel i Globen den 22 maj!

Jennie Abrahamson på Södra Teatern.

Signering!

Igår tog vi en sväng på stan i alla skivbutiker. Nej, inte alla, men många. Jag köpte Kjellvanders nyaste och en gammal Goldfrapp. I Gamla Stan hittade vi ubåten igen. HMS Halland hette den visst!

HMS Halland.

HMS Belos.

Det var riktigt lång kö till att få gå ner i ubåten, men ingen av oss vågade ändå. Plus att pappa hade ett tåg att passa. Men vi hann med en kladdkakebit på Café Kladdkakan i alla fall, eftersom jag varit sugen på det sedan kvällen innan då jag tyckte jag hörde någon i publiken nämna detta bakverk medan vi väntade på att det hela skulle börja.

Mycket bra helg!

Posted in Foto, Konsert, Natur, Upptäcktsfärd, Vardag | Leave a comment

Mera snö

Låg i framkant med rapportskrivandet så jag tog mig tid att åka till Långholmen och fota det plötsliga (och oönskade) snöovädret.

Essinge kyrka.

Stadshuset.

Storkyrkan, Riddarholmskyrkan och Tyska kyrkan.

Posted in Foto, Natur, Upptäcktsfärd, Vardag | Leave a comment

En dag av vinter

Så fick vi en och en halv dag till med snö. Ärligt talat var jag ganska nöjd som det redan var, men med nästa års almanacka i tankarna tog jag med mig kameran till Hagaparken.

Fjolårets rörflen (Phalaris arundinacea).

Inga blåbär än.

I denna backe trillade jag två gånger.

Vass (Phragmites australis).

I huset till höger bor jag om dagarna. Just nu räknar jag bladlöss.

Domherre på kronprinsessans tomt.

Stjärtmes på kronprinsessans tomt.

Nötväcka.

Hörde en massa kråkor som uppenbart inte var glada. Så fick jag se vem det var de var arga på – en ung duvhök.

Bra avslut på en promenad, tycker jag!

Posted in Foto, Natur, Upptäcktsfärd, Vardag | Leave a comment

En bukett gräs

En bukett av de gräs och halvvgräs jag plockade med mig från sommarens floristikkurs. Min favorit Briza media, är den fyrverkerilika längst till höger. Men vi har ju också Calamagrostis epigeios, Carex nigra, Carex vesicaria och Carex flava.

Posted in Foto, Natur, Skolan | 1 Comment

Sen eftermiddag

Posted in Foto, Vardag | Leave a comment

Gammal gubbe

Posted in Foto, Vardag | 2 Comments

Gott nytt!

Ja herregud, här flyger tiden förbi. Sedan besöket i gruvan har det varit mycket intensivt i skolan med laborerande till mitt kandidatarbete, närmare bestämt de här små krabaterna:

Nostoc.

Ni som är skarpsynta ser naturligtvis att det där är ett gäng Nostoc-filament på en Hylocomium splendens. Eller för att ta det lite enklare, så är det ett gäng cyanobakterier på en husmossa. Resultaten har varit många och konstiga och jag sitter nu och skriver så fingrarna glöder innan inlämningen nästa vecka.

Men, det har ju faktiskt varit rum för lite annat också, till exempel har jag virkat en hel del, sett Placebo, hälsat på Lina i Lindesberg, träffat Emilies kattunge Nisse och kollat in Ottilias nya lägenhet.

Glasunderlägg, en husmus, mobilfodral till pappa, en liten korg och en liten duk till mamma.

Placebo på Fryshuset.

Mozartkuletillverkning hos Lina.

Nisse.

Den 20 december tog jag tåget ner till Småland och hjälpte till i de sista förberedelserna till pappas 60-årsfest. Den höll på från 15 till 03, så det kan man nog säga var en lyckad dag. Fick smaka Drambuie för första gången och lekte med mina små sysslingar tills leksakerna gick sönder. På julafton somnade jag i vanlig ordning till Kalle och sen var jag Tomte-Nissan hos en annan familj för första gången. Fick bland annat en ny extern hårddisk, så nu kan jag ha den gamla med bara bilder liggandes i pappas kassaskåp och fylla på då jag kommer hem.

Tomte-Nissan. Foto: mamma.

Mammas fina mosskonstverk.

Farin fortsätter med sin favoritlek – gömma öronen.

Nyårsafton spenderades hemma med brodern och vid 12 åkte vi ner till sjön för att titta. Jag har aldrig varit där på nyårsafton och var förvånad över att inget annonserats i tidningen, men när vi kom ner drog jag slutsatsen att det bara är privatpersoner som smäller av (haha) där. Det var många stora, fina, men flera sprängdes på marken en bit bort från oss och det tror jag inte skulle hända om några proffs höll i det hela. Det blev några suddiga (konstnärliga??) bilder i alla fall med nya objektivet, brydde mig inte om att ta med något stativ.

En fyrverkerimaskros.

Inte är det mycket snö på marken, och så får det gärna förbli till efter nästa helg. Vill inte att Ryan ska ställa in en flygtur till för mig!

Posted in Foto, Konsert, Kreativt, Resa, Skolan, Vardag | Leave a comment

Sightseeing på Smålands småvägar

I torsdags tåg jag tåget till Alvesta där morfar hämtade mig. Framme i Öjaby blev det fika och sedan en rejäl promenad bort till travbanan och tillbaka. Jag gillar att mormor och morfar bott på samma ställe hela mitt liv och först nu visar mig någon annan promenadstig i skogen än den till Dragsåsen. När mamma kom på eftermiddagen bakade jag dinosauriebajs (eller ja, gaffelkakor med grön karamellfärg) och mormor hade gjort tårta. Inte för att vi skulle fira något speciellt, dock.

Mormor och fikat.

På fredagen blev det äventyr så det heter duga. Först fika, såklart, men nu vid Innaren där mamma, jag och Elias brukar sitta och äta pizza innan skolan börjar. Kolla på bilden på morfar och på stenen till höger. Där det gröna slutar brukar vattennivån börja. Dags för lite regn snart, kanske?

Morfar vid Innaren.

Sedan bar det av genom Braås till Engdahls kulle. Vi kom dock lite för sent för att kunna gå upp i utsiktstornet. De stängde 2009…

Engdahls kulle och det gamla utsiktstornet.

Här var det visst stängt, sa mamma.

Lunch blev det på Ramkvillas världshus. Tyvärr var dagens strömming och det får jag bara inte ner i min mage. Inte morfar heller, så det blev tillslut bara mamma som åt fisk, medan vi andra fick rester från gårdagens dillkött. Smakade som nylagat, dock. Nam nam.

På Ramkvillas värdshus.

Sen kom det bästa på hela dagen – Hörnebo skiffergruva! Vet inte när den lades ner, men med tanke på den rika växtligheten där inne är det nog ett ganska bra tag sedan. Hett tips för er som gillar mossor och nävor, det fanns det gott om.

Hörnebo skiffergruva uppifrån.

Synen efter att ha vandrat i en 100 meter lång mörk tunnel.

Stensöta, Polypodium vulgare.

Husmossa, Hylocomium splendens.

Mer husmossa.

Vet inte riktigt, men blåmossa kanske?

Kom ihåg granen till höger.

Där är den igen, fast från motsatt sida.

Mamma tyckte det var roligt att plocka skifferbitar till prydnad för hemmet.

Svartbräken, Asplenium trichomanes. En av mina favoritormbunkar. Ja och sen är det väl väggmossa, Pleurozium schreberi, det mesta andra.

På väg till Nykulla utsiktstorn såg vi en ormvråk och några rådjur. Detta utsiktstorn användes i alla fall fortfarande, men var stängt för säsongen.

Ormvråk.

Rådjur.

Vid Nykullas utsiktstorn hittades fler prydnadsgrejer.

Skifferbitarna jag plockade.

Farin fick godis.

Vilken dag! Hörnebo blir det definitivt igen i sommar. Då kanske jag har tagit mig till att köpa ett vidvinkelobjektiv också.

Igår började jag labbandet på mitt kandidatarbete. Det är redan så mycket trevligare än förra kursen, alla är jättehjälpsamma och jag får pilla med gröna saker igen.

Posted in Foto, Natur, Resa, Upptäcktsfärd, Vardag | 1 Comment

Bron var borta

Titta ut genom fönstret och se ingenting. Skit i frukosten. Ut!!

Posted in Foto, Natur, Vardag | Leave a comment