En regnig septemberkväll

En regnig septemberkväll i Bokhultets naturreservat.

Posted in Blogg | Leave a comment

Kalender

Intressekoll!

Skulle du vilja beställa ett egendesignat kalenderblad, 20 x 30 cm, av mig? Välj vilken bild du vill härifrån bloggen eller portfolion, så matchar jag med en snygg kulör på texten. Priset kommer ligga mellan 100 och 150 kr (inklusive porto inom Sverige), beroende på hur många som är intresserade.

Hör av dig till fotograf@nannie.se!

Lite inspiration:

Posted in Blogg, Foto | Leave a comment

Råstasjön och Lötsjön

I slutet av augusti tog jag och Josefine en tur till Råstasjön och Lötsjön. De är kända fågelsjöar mitt inne i Solna stad, och eftersom där rör sig mycket människor där går det att komma ganska nära dem. Vissa kan man till och med mata ur handen. Att mata knölsvanarna var lite läskigt och gjorde lite ont, men det var kul ändå.

Håll musen över bilderna för att se bildtexterna och klicka på dem för att se dem i större storlek.

Posted in Blogg, Foto, Natur, Vardag | Leave a comment

Sommaren i Huddinge

Nu när livet fört mig bort på nya äventyr (igen), så ser jag tillbaka på en fantastisk vår och sommar med upptäcktsfärder i Huddinge. Bilderna nedan är bland annat från Lissmadalens naturreservat, Orlångens naturreservat, Paradisets naturreservat, Flemingsbergsviken och Flemingsbergsskogens naturreservat.

Håll musen över bilderna för att se bildtexterna och klicka på dem för att se dem i större storlek.

Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd | Leave a comment

Kattugglan

Flemingsbergsviken har visat sig bjuda på många naturupplevelser i vår och sommar. På nationaldagen var jag där för att leta efter den stationära kattuggla som finns där, och tack vare en man som bodde i närheten (och längre objektiv än mig…) fick jag se den. Men han fick peka exakt var, den var extremt välkamouflerad. Denna dag hade inte heller bara jag problem med tofsviporna, och snokarna jagade trollsländor.

Håll musen över bilderna för att se bildtexter och klicka på dem för att se dem i större storlek.

Posted in Blogg, Foto, Natur | Leave a comment

Orkidésafari på Öland

Vid månadsskiftet maj/juni var jag på en endagarssemester och jobbresa på Öland igen. Det var mitt i orkidéblomningen och jag lyckades få syn på den lilla krutbrännaren, en art jag länge önskat att få se. Johannesnycklarna gick ju inte av för hackor heller. Tror jag stiftade bekantskap med åtminstone tio nya arter denna vecka.

Håll musen över bilderna för att se bildtexter och klicka på dem för att se dem i större storlek.

Posted in Blogg, Foto, Natur, Resa, Upptäcktsfärd | Leave a comment

På äventyr med Annelie – Skåne

Vi fortsätter vår serie På äventyr med Annelie! På grund av covid så blev det ingen botanisk utflykt förra året, men i maj i år lyckades vi ta oss till Skåne. För den som är intresserad så började denna resa i tanken redan under Systematikdagarna 2018 i Lund, då de gav bort Skånes Flora gratis. I den läste jag att luddfingerört (Potentilla heptaphylla) finns i landskapet. Denna art hade jag endast sett som en liten bladrosett i Österrike förut, så jag var såklart sugen på att få se den på hemmaplan.

Lördagen den 22 maj hämtade jag upp Annelie på Alvesta tågstation. På väg ner mot Tosteberga naturreservat, där luddfingerörten rapporterats flera år, stannade vi till för att luncha vid Trollberget i Åsnens nationalpark. Det blev resans första bokskog. Vid parkeringen stod också resans första fingerört – blodrot (Potentilla erecta).

Håll musen över bilderna för att se bildtexter och klicka på dem för att se dem i större storlek.

I Tosteberga naturreservat möttes vi av ett hav av gullvivor (Primula veris), Sankt Pers nycklar (Orchis mascula), backsippor (Pulsatilla vulgaris), mandelblom (Saxifraga granulata) och massor av annat trevligt, som fingerört nr två, tre, fyra och fem: femfingerört (P. argentea), revfingerört (P. reptans), småfingerört (P. verna) och, jajamän, luddfingerört (P. heptaphylla). Det var i princip i eufori vi gick runt där, bland allt det som blommade och havsutsikten. Helt ofattbart att vi var på semester igen!

Det roliga är att jag har en nästan lika dan bild på en buskvårtbitarnymf från 2012: http://www.nannie.se/fastingarna-pa-tovetorp/. Ganska otroligt sammanträffande att det var Eurovision-final den kvällen också!

Tyvärr hann vi inte gå hela rundan i Tosteberga eftersom vi var tvungna att vara i Åhus och checka in på vårt boende klockan sex. Det var ett gulligt litet gårdshus mitt i centrum. Raskt gick vi och handlade mat, lagade halloumiburgare och sen var det Eurovision till klockan 01:00. Jag fällde en tår under Maltas framträdande för jag var så lycklig över alla blommor vi sett och att det var så fantastiskt bra låtar i årets upplaga. Hela resten av veckan skulle vi båda gå runt och ha Eurovosion-låtar i huvudet. Det blev kanske lite tjatigt, men det var i alla fall bättre än vad vi brukar nynna på (Thomas O’Malley-låten från Aristocats och Bara skinka från Lejonkungen).

Efter tips från Josefine och pappas kusin Mats så bjöd nästa dagstur på fyra olika naturreservat – Forsakar, Lyngsjön, Mosslunda och Kronoskogen. I Forsakar gick vi genom bokskog nummer två, både nere i ravinen längs Forsakarbäcken och uppe på åsarna på vardera sida om bäcken. Ravinen har bildats av vatten från smältande inlandsisar, och denna plats blev ett av flera motbevis på myten om att “Skåne är platt”.

Nästa stopp var Lyngsjön. Där möttes vi först av ett hav av majvivor (Primula farinosa), humleblomster (Geum rivale) och ängsnycklar (Dactylorhiza incarnata). När vi fortsatte runt sjön hälsades vi ovälkomna av ett par tofsvipor (finns det någon mer irriterande fågel?), och långt borta på ett par staketstolpar satt en gök och någon falk. Vi kom inte runt hela sjön på grund av elstängsel, så tofsvipans klagan på tillbakavägen var faktiskt inte vårt fel. Trevligaste fyndet på platsen var ett par grusvivor (Androsace septentrionalis). Ingen av oss hade sett något liknande förut, så vi stod och spekulerade över flera familjer i om det t.ex. kunde vara en korsblommig (bladen påminde om Draba) eller strävbladig (blomman påminde om vita förgätmigejer). Eftersom där var så få individer och dessutom så små, så gav jag upp nyckling redan innan jag börjat. Istället laddade jag upp en bild på iNaturalist, som föreslog just grusviva!

Tredje stoppet var betesmarken i Mosslunda. Vi stövlade rakt in i en ko-migration, och jag tror att de var ungefär lika rädda för oss som jag var för dem. Jag räknade dem inte, men jag har filmklipp på sammanlagt över fyra minuter där de springer från vänster till höger om oss, med ett par kor som vände om och råmade på slentrianerna att skynda på. Sist kom den stora tjuren. Han bara lunkade.

Trots att vi egentligen var jättetrötta så lovade inte vädret att vi skulle få några fler fina kvällar i Åhus. Så vi tog en promenad som blev lite längre än vi tänkt och hamnade i Kronoskogen. Där var tvära kast mellan lövskog och barrskog, och ekarna var små, smala och krumma.

På måndagen åkte vi ner till Stenshuvud nationalpark, delvis för att där skulle finnas en till fingerört jag inte sett förut. Först letade vi en stund precis söder om parkeringen, där den rapporterats flera gånger på Artportalen. Först trodde jag att jag funnit den nästan med en gång, men det visade sig vara smultron. Efter lite sökande hittade dock Annelie några blad av fingerört nummer sex – smultronfingerört (Potentilla sterilis). Sedan fortsatte vi norrut över Stenshuvud, och så ner igen för att gå längs kusten på tillbakavägen. Och vad blev det, bokskog nummer… tre?

När vi kom tillbaka till parkeringen var vi ganska soltrötta. På vägen tillbaka till Åhus stannade vi i Kivik och åt en välbehövlig glass medan vi tittade på en liten rödstjärt som letade mat vid stranden. Och jag hann precis köpa en flaska äppelmust innan butiken stängde.

Nästan hela tisdagen regnade det. På vår väg från boendet i Åhus till Klippan så stannade vi till vid Åraslövs mosse och Allarps bjär.

På onsdagen åkte vi till Söderåsens nationalpark. Där började vi på den orange leden (i bokskog nummer fem) upp på Kopparhatten (200 m ö h), för att sedan gå ner i ravinen till Skärån, och så upp igen på södra sidan om ån via den blå leden (karta). Som avslutning gick vi sedan en bit på den blåa leden längs med Skärån nere i ravinen, och tillbaka på södra sidan via en omärkt stig.

Sista dagen i Skåne tillbringade vi på Kullaberg. Där är brant och det finns till exempel ett antal grottor att besöka. Vi började turen längst ut vid fyren, där det växte bland annat trift (Armeria maritima), vårförgätmigej (Myosotis stricta), backglim (Silene nutans) och fältmalört (Artemisia campestris). Sedan fortsatte vi ner till Lahibiagrottan, men där gick inte att sitta och luncha på grund av alla flugor. Efter lunch (på en högre höjd) körde vi bort till Josefinelust (bokskog nummer sex!), och sist klättrade vi ner till Lars Vilks konstverk Nimis.

Så var det fredag och dags för Annelie att åka tillbaka till Stockholm. På väg till Alvesta stannade vi till vid Möckeln norr om Älmhult och besökte Taxås och Höö naturreservat. Att vi sprang på en liten safsa (Osmunda regalis) i Taxås var nog dagens bästa i växtväg. I djurväg träffade vi ett väldigt piggt litet lamm och dess flock. När vi gick förbi hoppade det genom elstängslet och vägrade gå in igen. Det slutade med att vi fick ta i med alla våra krafter och putta tillbaka det till rätt sida. Sen fick vi nästan springa därifrån eftersom de fortsatte att följa efter oss.

På parkeringen till tågstationen i Alvesta lyckades jag som avslutning på resan att få in ett sverigekryss på turkduva, minsann. Förutom alla växter hade vi denna resa fått in många fler fåglar och ryggradslösa djur än vi brukar till artlistan. Det blir väl så när man inte behöver tillbringa lika mycket tid till att ta reda på vad det är för växt man står och tittar på, längre. Vi har ju sett en hel del nu genom åren! Största uppenbarelsen var att Skåne inte bara är platt (vilket är det landskap man ser om man kör E4an). Och jag rekommenderar varmt ett besök till vårt lands sydligaste landskap!

Posted in Blogg, Foto, Natur, Resa, Upptäcktsfärd | Leave a comment

Nostalgitripp till Ekebysjön

Området runt Ekebysjön norr om Mörby centrum bringar många trevliga minnen till liv. Jag har både läst och undervisat i floristik under flera somrar där, men jag hade aldrig varit där på våren förut. Framförallt såg det annorlunda ut i betesmarkerna väster om sjön, där bland annat gullviva, mandelblom, dvärgvårlök och backtrav blommade nu. Och så hittade jag småfingerört! Det var roligt.

En mer skogig del av betesmarken.
Backförgätmigej (Myosotis ramosissima).
Småfingerört (Potentilla tabernaemontani).
Dvärgvårlök (Gagea minima).
Gullviva (Primula veris).
Mandelblomma (Saxifraga granulata) framför nagelört (Draba verna) och backtrav (Arabidopsis thaliana).
Mandelblomma.
Åkerviol (Viola arvensis) bland backtrav.
Backtrav.
Backtrav.
Måbär (Ribes alpinum).
Femfingerört (Potentilla argentea).
Kricka (Anas crecca).
Skäggdopping (Podiceps cristatus).
Posted in Blogg, Foto, Nostalgi, Upptäcktsfärd, Vardag | Leave a comment

Drama i Flemingsbergsskogen

I onsdags bestämde jag mig för att inviga mitt nya tält, så jag gick upp i dungen ca en halv kilometer från mitt hus. Kan inte klaga på temperaturen eller bekvämligheten, men särskilt gott sov jag inte ändå. Det är aningen läskigt att vara själv. Man vet ju aldrig vilka skummisar som kan dyka upp, och då ligger man och lyssnar efter suspekta ljud.

Vid halv åtta hade jag packat ihop igen och gick hem för att äta frukost. Sen sov jag ett par timmar till. På eftermiddagen packade jag om och tog bussen till Björnkulla vid Flemingsbergsskogen.

Flemingsbergsskogen är en ganska stor skog med mossar, barrskog och blandskog. Rutten jag gick bjöd även på en del kulturmark och Flemingsbergsviken av sjön Orlången. Barrskog är kanske inte särskilt rikt på kärlväxter, men jag såg fler citronfjärilar än jag nånsin sett på en och samma promenad förr, och på en berghäll växte några stänglar vårspärgel.

Vårspergel (Spergula morisonii).

När jag kommit till ungefär mitten av skogen såg jag två personer längre fram på stigen som betedde sig lite konstigt. Då hörde jag kluckandet – det var en spelande tjädertupp! Jag stannade tvärt och tog upp teleobjektivet. Den stod mitt på stigen, med mig på sin ena sida och fyra andra personer på sin andra. Men plötsligt gick de andra personerna iväg, och när jag flyttade på mig för att komma undan några grenar började den komma emot mig. I bakhuvudet spelades tittarfilmerna från Mitt i naturen upp där folk blir anfallna av spelgalna tjädertuppar och jag insåg tillslut att det var dags att springa. Efter ca 50 m hoppade jag upp på några spänger och då slutade den följa efter mig.

Tjäder (Tetrao urogallus).

Som alltid så är det lätt att vara efterklok, jag skulle naturligtvis gått åt andra hållet med en gång och inte stannat och fotat. Jag tänker att bästa sättet att titta på dessa fåglar måste vara från ett gömsle, och då gäller det att komma på plats före och gå därifrån efter att fåglarna kommer och går. Med en erfarenhet rikare fortsatte jag på stigen och blev istället vittne till en måsunge som det inte gått lika bra för – den var i klorna på en fiskgjuse.

En fiskgjuse (Pandion haliaetus) har tagit en fiskmåsunge (Larus canus) och ena föräldern försöker få tillbaka den.

Sista etappen blev lyckligtvis inte lika dramatisk. Det värsta som hände var att jag kom till en extremt geggig väg. Och att jag var törstigare än vad jag hade vatten kvar att dricka. Jag är i alla fall glad att jag kunde utnyttja årets hittills varmaste dag och få se och uppleva saker jag aldrig gjort förut!

Harsyra (Oxalis acetosella).
Stenmurkla (Gyromitra esculenta).
Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd, Vardag | Leave a comment

Ågestasjön

Det blev många höjdpunkter under gårdagens besök vid Ågestasjön. Vit, gul och liten fetknopp på samma berghäll, kryss på dvärgvårlök och sävsparv, återseende av lunddraba (som jag glömt att jag sett förr), en ganska obrydd svartsnäppa, en snyggt glidande brun kärrhök, en supersöt enkelbeckasin och stjärtmesar, en bläsand och några krickor. Bland annat.

Grågås (Anser anser).
Sävsparv (Emberiza schoeniclus).
Enkelbeckasin (Gallinago gallinago).
Lunchkompis.
Kanadagås (Branta canadensis).
Nötväcka (Sitta europaea).
Föredrog min keso framför spindel till lunch.
Dvärgvårlök (Gagea minima).
Mycket (delvis än så länge) smått! Nagelört (Draba verna), femfingerört (Potentilla argentea) och käringtand (Lotus corniculatus), bl.a.
Gulsparv (Emberiza citrinella) i ett slånbuskage (Prunus spinosa).
Talgoxe (Parus major).
En stjärtmes (Aegithalos caudatus) i en lönn (Acer pseudoplatanus).
Brun kärrhök (Circus aeruginosus).
Svartsnäppa (Tringa erythropus) och gräsand (Anas platyrhynchos).
Josefine fotar svartsnäppa.
Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd | Leave a comment