Suicidal larv

Jag fick en kommentar idag som jag tolkar som ett klagomål: “Du uppdaterar inte bloggen så ofta”. Nej, sa jag, för jag satsar på kvalitet framför kvantitet. Men det är klart att jag kan slänga in den lilla fjärilslarven jag fotade i helgen innan jag drar på semester i Dolomiterna.

Min ytterdörr ligger i en ca 1,30 m djup grop, man måste gå nerför en trappa från markplan för att komma in. I denna grop har jag sett ett antal olika spindelarter, vad jag klumpar ihop som malar, både murgråsugga och källargråsugga, och så kommer det brunsniglar när vädret är optimalt (för dem). Gråsuggorna och vissa av spindlarna kommer dessutom in och fastnar i silverfiskfällorna. Men denna dag fanns det också en illgrön, kort, proportionerligt tjock fjärilslarv som hittat en (o)trygg viloplats under dörren. Istället för att ligga där tänkte jag att den kunde gå ut i gräset (för i min brist på ingående djurkunskap tror jag att det är där alla djur mår bäst), så jag satte den uppe på muren medan jag gick in och hämtade kameran. En halv minut senare var den inte kvar, utan hade ramlat ner i gropen igen. En gång till lyfte jag upp den, men det blev klart ganska snart att den inte alls ville vara där. Nej, den skulle bara ner i gropen. Hann knäppa en handfull bilder innan den trillade ner igen. Aja, tänkte jag, skyll inte på mig när du inte kommer upp igen. Vad som hände med den förblir dock ett mysterium, för den var inte kvar dagen efter. Hoppas den tog sitt förnuft till fånga och gick och förpuppade sig under en trevlig buske.

Posted in Blogg, Foto, Natur, Vardag | Leave a comment

En tur runt Myravatet

Hör och häpna men förra lördagen var det för varmt för att ha annat än bara t-shirt på överkroppen. Var på exkursion veckan innan vid Myravatnet, men då tittade vi bara på starr och det ösregnade. Så jag tog en tur tillbaka för att se vad annat man kunde finna. Dagens bästa blev brudborsten, skuggbräknen och lundbräknen.

Engelsk vallmo (Papaver cambricum).
Smörblomma (Ranunculus acris).
Gäller att lyssna på rätt soundtrack vid redigering.
Nejlikrot (Geum urbanum) med ovälkommet besök.
Nejlikrotfrukter.
Amerikansk nejlikrot (Geum macrophyllum).
Topplösa (Lysimachia thyrsiflora).
En skräppa (Rumex sp.).
Smultron (Fragaria vesca).
Blodrot (Potentilla erecta).
Brudborste (Cirsium heterophyllum).
Skogssvingel (Drymochloa sylvatica).
Skuggbräken (Polystichum braunii).
Sporsamlingar på skuggbräken.
Ormbär (Paris quadrifolia).
Sporsamlingarna på lundbräken (Dryopteris dilatata).
Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd, Vardag | Leave a comment

Långhelg på hemmaplan

Mamma pratar ibland om att när jag flyttade hemifrån för snart nio år sedan så kallade jag inte Växjö hemma längre (och det är såklart uppenbart att hon tyckte det var jobbigt). Jag minns inte hur lång tid det tog, men senare insåg jag att man kan faktiskt ha flera platser där man känner sig hemma. I höstas var jag redo att flytta från Bergen för jag har aldrig varit så trött i mitt liv på grund av vädret. Denna vår har dock bjudit på många soliga dagar och jag tycker att jag har utnyttjat dem väldigt väl. Fräknarna på näsan är tillbaka och armarna har svidit av solbränna. Flera nya stigar har utforskats och många fina vyer har insupits, och jag tror jag utvecklat en ny kärlek till denna stad som jag inte haft förut. Därför kändes det som semester på riktigt när mamma och pappa kom hit den 8 till 11 juni.

Rödvin, choklad och rummikub.

Trots mina innerliga önskningar ville det sig inte bättre än att söndagen var den våtaste på länge. Så det var bara att dra på sig full mundering på vår rododendronsafari. Normalt sett är jag inte särskilt intresserad av planterade växter, men när de exploderar i maj kan inte ens jag låta bli att bli imponerad. På kvällen åt vi trerätters på Spisekroken ute på Nordnes. Jag gillade verkligen deras koncept med tre förrätter och tre efterrätter som en.

Wall-E!

Det huvudsakliga skälet till att mamma och pappa kom just denna helg var konserten i Bergenhus Festning på måndagkvällen – Mike and the Mechanics och Phil Collins! För min egen del är jag ett större fan av MM än Phille, men båda var riktigt, riktigt bra. Jag hade ingen aning om att Phil var så skämtsam. Enligt Verdens Gang var vi ca 16500 personer i publiken.

Mike and the Mechanics.
Phil Collins med sonen Nicholas.

Trots den sena kvällen steg vi upp tidigt på tisdagsmorgonen för att hinna ta en tur upp på Ulriken. Vi kom bara tio minuter efter att de öppnat, men tyskarna hade hunnit före! Nåja, en kvarts väntetid var väl inte så farligt. Värre var det för de som stod i kö när vi kom ner igen, då sträckte sig kön långt ut på gatan.

Sydväst.
Väster. Hela Løvstakken!
Spår efter branden i april på Løvstakken. Ett norwegianplan har precis lyft från Flesland.
Nordväst. Løvstakken, Damsgårdsfjellet, Lyderhorn och Askøy på rad. Längst bak Sotra.
Norrut. Rundemanen.
Pappamannen.
Centrum.
Telemasten och en styck mamma till höger.
Tysk cowboy.

Vi hann med en snabb titt i Muséhagen innan det var dags att ta bussen tillbaka hem, slänga i sig lite lunch, och sen åka till flygplatsen. Vilken toppenhelg det varit!

Posted in Blogg, Foto, Natur, Vardag | Leave a comment

Vidden i alla väder

I mitten på maj kom Elin och Lina hit på besök. Bergen bjöd på varmaste nationaldagen någonsin och på Vidden fick vi uppleva både ordentligt regn och mer solsken. Det var två år sedan jag gick den turen, men denna gång tog vi linbanan upp på Ulriken istället för att gå från Montana. Utsikten är verkligen fantastisk. Vi hann knäppa några kort innan det började regna, men lyckligtvis höll det inte i sig mer än någon halvtimme eller så. Sedan var det mulet och ganska lagom temperatur tills vi kom fram till Øvre Jordalsvatnet, då solen tittade fram igen. Förutom backen upp på Rundemanen så är det en väldigt behaglig tur, särskilt när man åker Ulriksbanen upp och Fløibanen ner.

Telemasten på Ulriken.
Lina och Elin.
Utsikt västerut.
“I can see my house from here!”
Gräsand.
Masten på Ulriken till vänster, masten på Rundemanen till höger.
Utsikt österut.
Langelivatnet och Rundemanen.
Tarlebøvatnet.
Tuvsäv (Trichophorum cespitosum).
Jordal.
En blick tillbaka.
Nordnes.
Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd | Leave a comment

Tusselus

De flesta dagar är ryggradslösa djur något jag gärna håller mig på mer än armlängds avstånd från (bortsett från trädgårdssnäckor). Vissa dagar kan det dock hända, ifall förhållandena är optimala och jag inte är på allmänt anti-djurhumör, att fascinationen istället kickar in.

Murgråsugga (Oniscus asellus). Kolla F:et på ryggen. Undrar om den heter Frida?

Jag är ganska så säker på att detta är murgråsugga (Oniscus asellus). Det slog mig att det måste ha varit en sådan jag såg en gång för länge sedan när pappa höll på att lasta trädgårdsrester på släpet. SATAN utropade jag så högt att pappa fick be om ursäkt till grannen efteråt. För ja, den är aningen större än de vanliga källargråsuggorna.

På norska har de flera namn, bland annat tusselus (typ troll-lus) och skrukketroll (typ skrynkeltroll). Mycket gulligare än gråsugga. Kan inte säga att jag tycker de är särskilt grislika, men man kanske skulle kunna missta dem för betongsuggor i miniatyr?

Posted in Blogg, Foto, Natur, Vardag | Leave a comment

Sötaste vårtecknet

Hasselns honblommor är ju helt bedårande. Jag har nog aldrig sett så många på samma gång som nu. Det kan ju dock bero på att jag aldrig letat ordentligt förut, eftersom, till skillnad från hanhängena, man inte ser dem på långt håll.

Hassel (Corylus avellana)
Posted in Blogg, Foto, Natur | Leave a comment

Fluffigt och blött

Dagen började i panik. När jag kom ut var grinden öppen, min elcykel stod inte i cykelskjulet och grannens moped var borta. Det tog 1,5 timme att få ihop all information till försäkringsbolaget (lärdom: ha inte viktiga papper på tre olika ställen), sen började jag gå mot polisstationen inne i centrum (är man inte norsk medborgare kan man inte göra elektronisk anmälan). Jag hann dock inte gå många steg förrän jag fick syn på min cykel, bakom en bil längre ner på gatan. Den verkade helt oskadd, både lås och lyse satt kvar. Fortfarande med hög puls cyklade jag till jobbet, där Jenny kom med den goda idén att ha en kätting med ena änden fäst i cykelskjulet så att cykeln inte kan rullas iväg. Gick till cykelbutiken där jag väntade på leverans av ett bygellås, men där föreslog de istället ett integrerat lås med tillhörande kätting. Fick det monterat och nu kan jag alltså både låsa bakhjulet och sätta fast cykeln på sin plats. Sen är det ju så att tyvärr är inget lås immun mot alla verktyg, men man kan göra mycket för att avskräcka de som inte tänker följa lagen.

Hela eftermiddagen har det fallit ett sånt där tätt, riktigt vått regn med små, små droppar som skymmer sikten genom glasögonen efter bara några tiotal meter. När jag kom hem från cykelbutiken upphörde det, men molnen låg fortfarande lågt. Paniken var borta, men ilskan satt kvar samtidigt som att jag var extremt lättad att situationen löst sig. Kanske var det därför jag också kunde se det vackra i vädret idag. Den sjungande rödhaken i hasseln hjälpte också till att lugna nerverna och lätta sinnet.

Hasselhonblomma (Corylus avellana)
Rödhaken
Posted in Blogg, Foto, Natur, Vardag | Leave a comment

Invigning av Løvstien

I fredags när jag cyklade hem var det riktigt ruggigt väder, snön blåste rakt in i ansiktet och bakom glasögonen så det var bitvis väldigt svårt att se. Men så stora snöflingor måste man ju försöka ta vara på, och ett medium de inte smälter i är ju på bild.

Igår kunde jag inte klaga på vädret annat än att det var lite halt, men jag tog en promenad förbi Langegården och sen invigde jag etapp 4 av Løvstien, som blev färdig i somras. Løvstien är en stig som jag tror är planerad att anläggas runt hela Løvstakken. Var glad att jag köpt mig ett par broddar, men mindre glad när jag kom hem och upptäckte att flera av piggarna lossnat. Det blir till att köpa nya. I alla fall, det var en riktigt skön tur (utom när jag druttade på ändan), solen gick upp över Nattlandsfjellet samtidigt som jag gick söderut och den kikade fram bakom molnen lite då och då. Att gå i snö i uppförsbacke är bra träning. Med kameran på axeln finns dock alla ursäkter att stanna, andas ut och titta runt efter lovande objekt mitt i backen.

Langegården.
Nordåsvatnet.
Løvstakken.
Blåmanen och en bit av Vidden.
Ulriken.
Skavdalsfjellet bakom Nattlandsfjellet.
Ulriken.
Posted in Blogg, Foto, Natur, Upptäcktsfärd, Vardag | Leave a comment

Och så kom snön

Jag tycker verkligen inte om vädret i den här stan, men jag har i alla fall cool utsikt hemifrån.

Posted in Blogg, Foto, Natur, Vardag | Leave a comment

Lite glöd i mörkret

Det var så fint väder för en månad sedan när jag var i Växjö och tog en tur med föräldrarna till Helgö och Jägaregap naturreservat i Helgasjön. Hett tips om man vill ta en skogspromenad med sjöutsikt.

En spindel hade slagit läger i en blåtåteltuva (Molinia caerulea).

En spindel hade slagit läger i en blåtåteltuva (Molinia caerulea).

Mamma!

Asp (Populus tremula) och rönn (Sorbus aucuparia).

Asp.

Klibbal (Alnus glutinosa), asp och bok (Fagus sylvatica).

Aldrig har jag dock upplevt att jag blivit så påverkad av vintermörkret. Hela hösten har jag varit ovanligt trött, och därför gjorde jag en bergensare idag och gick ut istället för att jobba. Avnjöt lunchen i den sällsynta solen och invigde makroobjektivet med nya kameran.

Mjölkört (Chamaenerion angustifolium).

Tysklönn (Acer pseudoplatanus).

Tok (Dasiphora fruticosa), en mycket vanlig trädgårdsväxt här i Bergen.

Dubbelt foder är det finaste fodret.

Posted in Blogg, Foto, Natur, Vardag | Leave a comment