Höstlovet

För två veckor sedan tog jag med Frida ner till mamma och pappa i Småland. Morfar hämtade oss i Alvesta och hemma i Öjaby väntade mormor med godaste älgsteken. Efter maten tog vi en tur till Dragsåsen.

Mormor.

Nötskrika.

På vägen hem till mamma och pappa på Teleborg tog vi en omväg till Helgö. Det var så fruktansvärt vackert, när vi åkte i alléerna och vinden fick bladen att flyga i solstrålarna som strilade ner genom träden var det som om… ja jag vet inte vad. Det tog andan ur en i alla fall.

På väg ut mot udden. Mormor, brorsan, Frida och morfar.

Boklöv. I massor.

Frida tappade benen…

…men fann dem igen.

Åkte hem och lämnade brorsan, sen åkte vi en sväng på Hissö och tittade på slottsruinen. När vi kom hem hade det börjat snöa och eftersom inga vinterdäck var påsatta på någon av bilarna blev vi oroliga att vi inte skulle kunna åka iväg dagen efter. Men jodå, iväg till Ronneby Brunnspark kom vi! På vägen dit såg vi en rödglada, vilken var min första. Kryss!

Frida och rhododeronen.

Ser ni hur bladen på marken dansar?

Herr Gräsand.

Fru Gräsand.

Frida och stenblocket.

Hemma igen somnade vi båda två en stund (två timmar), och skulle efter maten försöka kolla på en film vi så lagligt hyrt från CDON. Men datorn vägrade visa filmen i helskärm utan att helt haka upp sig så att man fick tvångsstarta om den, vilket fick mig att gå i taket. Tillslut fick pappa ta upp sin dator och dra ett antal sladdar så att vi kunde kolla på stora skärmen. Hade jag downloadat hade det inte tagit 45 minuter att börja kolla på filmhelvetet. Fast det var en söt film (Prinsen och jag).

Upp tidigt på lördagen för att åka till Huseby och skåda fågel. Från fågeltornet fick vi se några grågäss, kråka, kaja, talgoxe och sånt där vanligt. Hörde en spillkråka, gjorde vi också. Men precis när vi skulle vandra vidare fick Frida syn på en blå kärrhök! De är inte helt vanliga, alltså. Brun kärrhök har jag sett flera gånger (fast det har alltid varit Frida som identifierat dem, i och för sig), så en blå var ju himla trevligt. Ett kryss till!

Frostigt.

Grågäss. Nej, jag har faktiskt inte beskurit denna bild alls.

Blå kärrhök (hane).

Sedan åkte vi bort till bruket och bevittnade den fantastiska soluppgången. Det här var om ännu vackrare än Helgö. De här bilderna gör dock inte verkligheten någon rättvisa alls.

Helige å.

Frida kliar sig i huvudet för att försöka förstå hur vacker maden är.

Ser ni vad det glittrar?!?!

Fantastiskt vackert med en kraftledning mitt framför sångsvanarna. Sammanlagt kom kanske 25-30 av dem flygande från bron vid infarten till bruket och bort mot fågeltornet.

Kanadagäss och grågäss.

En korp. Eller på småländska: kååp.

Vilken start på dagen, alltså! Innan Frida åkte tillbaka till huvudstaden på kvällen hann jag visa henne Teleborg slott, Skir och vattentornet (ja, vi ekade lite). Eftersom mamma och pappa var på kalas och Elias bara satt inne på sitt rum och spelade WOW, gjorde jag det bekvämt framför datorn och kollade på Big Fat Quiz of the 90’s. Bästa programmet någonsin.

Var vi var 1.

Var vi var 2.

På söndagen tog mamma och jag en shoppingrunda eftersom mina fantastiska chinos delat på sig i grenen och jag hade inga andra byxor med mig. Besökte nya Lager 157 som öppnat vid I11, de hade faktiskt himla fina kläder.

På måndagen åkte mamma, mormor och jag ner till Köpenhamn för att shoppa ännu mer. Det är roligt att hela tågbiljetten kostar mindre än vad bara broavgiften kostar om man åker bil. Det var dock inget kul väder, så då var det ju bra att vi gick i affärer mest hela tiden. Någon fantastisk shopping blev det dock inte. Mormor köpte bara vår mat, mamma köpte godis och jag köpte två tröjor. Den ena var en cashmeretröja (alltid velat ha en sådan), som jag hittade i en butik som hette Saint Tropez. Åh, vad kul, den har vi inte hemma, tänkte jag. Men vad upptäckte jag igår då? Jodå, visst ligger det en sådan butik precis innanför ingången till Solna Centrum.

Mamma fotar Rosenborgs slott.

“Ingången” till Ströget.

Farin var svår att fota som vanligt. Han vet inte att man inte får bita i tjugotusenkronorsutrustning. Frida lyckades bonda ganska bra med honom, faktiskt, han brukar vara ganska skeptisk mot främlingar i vanliga fall. Men, de flesta brukar ju inte lägga sig ner på golvet för att hälsa på honom, som vi.

I torsdags åkte jag halvvägs tillbaka, det vill säga till Linköping, och fikade med Elin, Magda och Evelina på Café London. De hade ett väldigt gulligt tekoncept som påminde om afternoon tea, ett ställe jag kan rekommendera alltså! Sov över på Elins soffa i hennes fantastiskt fina lägenhet i Vidingsjö och tågade (haha) sedan de sista milen tillbaka till Solna på fredagsmorgonen.

Hann med ett besök hos Emilie och på kvällen kom Johan. Vi kollade på Spaceballs och senaste South Park. I lördags gick vi en sväng på stan och jag köpte tangentbord och trackpad och beställde ett ställ till datorn. Inget mer tespillande över någon dator, nu. På kvällen blev det så att jag infann mig på ett ställe jag aldrig någonsin trodde att jag skulle sätta min fot – i ett karaokerum. Av en ren händelse råkade Johans kompisar vara sugna på det just den här dagen. Är det något min kropp verkligen, verkligen vägrar att göra, trots att hjärnan har en liten vilja att göra det, är det att sjunga och att dansa. Jag rörde inte mickarna, men jag skrattade åt de andra. Sedan gick vi till Akkurat vid Slussen, vilket var ett mycket trevligare ställe, och drack öl.

I söndags åt vi lunch på Kulturhuset med Gustav och kollade på Queen of Versailles hemma hos Waldner. I måndags började jag ny kurs (Växtfysiologi II), så Johan åt businesslunch med sina gamla arbetskamrater medan jag fick en guidad tur i växthuset på Botan. Har gått där så många gånger, men aldrig med de som jobbar där, så det var kul att få höra lite mer fakta än bara växternas namn. Mötte upp med Johan på T-centralen och promenerade hem längs Karlbergskanalen, hämtade resväskan och så åkte Johan tillbaka till Hamburg.

Så så var det höstlovet. Jag är mycket nöjd. Förutom att Johan åkte hem, såklart. Han får gärna ligga i min sägn hela tiden.

This entry was posted in Blogg, Foto, Natur, Resa, Upptäcktsfärd. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.