Sightseeing på Smålands småvägar

I torsdags tåg jag tåget till Alvesta där morfar hämtade mig. Framme i Öjaby blev det fika och sedan en rejäl promenad bort till travbanan och tillbaka. Jag gillar att mormor och morfar bott på samma ställe hela mitt liv och först nu visar mig någon annan promenadstig i skogen än den till Dragsåsen. När mamma kom på eftermiddagen bakade jag dinosauriebajs (eller ja, gaffelkakor med grön karamellfärg) och mormor hade gjort tårta. Inte för att vi skulle fira något speciellt, dock.

Mormor och fikat.

På fredagen blev det äventyr så det heter duga. Först fika, såklart, men nu vid Innaren där mamma, jag och Elias brukar sitta och äta pizza innan skolan börjar. Kolla på bilden på morfar och på stenen till höger. Där det gröna slutar brukar vattennivån börja. Dags för lite regn snart, kanske?

Morfar vid Innaren.

Sedan bar det av genom Braås till Engdahls kulle. Vi kom dock lite för sent för att kunna gå upp i utsiktstornet. De stängde 2009…

Engdahls kulle och det gamla utsiktstornet.

Här var det visst stängt, sa mamma.

Lunch blev det på Ramkvillas världshus. Tyvärr var dagens strömming och det får jag bara inte ner i min mage. Inte morfar heller, så det blev tillslut bara mamma som åt fisk, medan vi andra fick rester från gårdagens dillkött. Smakade som nylagat, dock. Nam nam.

På Ramkvillas värdshus.

Sen kom det bästa på hela dagen – Hörnebo skiffergruva! Vet inte när den lades ner, men med tanke på den rika växtligheten där inne är det nog ett ganska bra tag sedan. Hett tips för er som gillar mossor och nävor, det fanns det gott om.

Hörnebo skiffergruva uppifrån.

Synen efter att ha vandrat i en 100 meter lång mörk tunnel.

Stensöta, Polypodium vulgare.

Husmossa, Hylocomium splendens.

Mer husmossa.

Vet inte riktigt, men blåmossa kanske?

Kom ihåg granen till höger.

Där är den igen, fast från motsatt sida.

Mamma tyckte det var roligt att plocka skifferbitar till prydnad för hemmet.

Svartbräken, Asplenium trichomanes. En av mina favoritormbunkar. Ja och sen är det väl väggmossa, Pleurozium schreberi, det mesta andra.

På väg till Nykulla utsiktstorn såg vi en ormvråk och några rådjur. Detta utsiktstorn användes i alla fall fortfarande, men var stängt för säsongen.

Ormvråk.

Rådjur.

Vid Nykullas utsiktstorn hittades fler prydnadsgrejer.

Skifferbitarna jag plockade.

Farin fick godis.

Vilken dag! Hörnebo blir det definitivt igen i sommar. Då kanske jag har tagit mig till att köpa ett vidvinkelobjektiv också.

Igår började jag labbandet på mitt kandidatarbete. Det är redan så mycket trevligare än förra kursen, alla är jättehjälpsamma och jag får pilla med gröna saker igen.

This entry was posted in Blogg, Foto, Natur, Resa, Upptäcktsfärd, Vardag. Bookmark the permalink.

2 Responses to Sightseeing på Smålands småvägar

  1. Pingback: Gott nytt! « Pekuchun!

  2. Pingback: Återbesök i Hörnebo skiffergruva | Pekuchun!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.