Jubiléum i London

Inte visste vi när vi bokade biljetterna till London att drottningen skulle fira 60 år på tronen just den helgen och gatorna skulle vara fyllda av rojalistyra britter och avspärrningar av diverse gator. Men det gick ganska bra ändå. Första kvällen letade vi bara upp vandrarhemmet (79 trappsteg utan hiss till rummet!) och gick en liten sväng i Bayswater och Kensington Gardens. Åt på BananaTree på Westbourne Grove, vilket jag kan rekommendera!

Victoria Station. Foto: Johan.

Utsikten från vårt rum över Bayswater och St Matthew's Church.

Ett par sothönor hade byggt bo en halvmeter från kanten i Round Pond i Kensington Gardens.

Två knölsvanar i förgrunden och två skäggdoppingar i bakgrunden.

Mamma nilgås och hennes ungar hos fotografen.

Hela söndagen bjöd på regn och regn. Det första vi gjorde var att åka och fota varandra vid 221B Baker Street och sen till King’s Cross för att fota oss vid Platform 9 3/4. Dock var jag för mesig och gick aldrig fram och ställde mig, så vi åkte tillbaka sista dagen och fotade mig också när jag tagit mod till mig. Åkte till Waterloo för att kika på London Eye och Big Ben och det var då vi möttes av världens folkmassa. Klockan var 12 och vid två skulle den stora båtparaden börja med drottningen som huvudperson. Westminster Bridge var avstängd för alla utan VIP-biljett, så fick gå tillbaka till Waterloo Bridge för att ta oss över till norra sidan av floden. Tog en choklad på Starbuck’s och gick sedan tillbaka till Waterloo Bridge för att titta på båtarna. Det hela blev dock inte så lyckat eftersom vi inte hade biljett för att få stå närmast kanten och precis när båtarna kom ställde sig alla funktionärer och poliser i vägen. Då blev alla jättearga. Man kan tycka att det är deras uppgift att titta på oss, inte båtarna. Såg i alla fall ledarbåten under en halv sekund.

Därefter var det i princip omöjligt att komma därifrån. Under tiden som vi stått och väntat hade de även spärrat av denna bro och de vägrade släppa ut oss förrän folket utanför inte längre tryckte på. Tillslut fick vi en och en komma ut vid Victoria Embankment. Då var det för sent att inse det, men det var nog där i skulle ha stått för att se något. Där hade de dessutom en storbildsskärm där allt var väldigt lättöverskådligt. Vad hästen gjorde uppe på taket till National Theatre vet jag dock inte.

Vi tog en tur i Covent Garden och gick sedan bort till Grosvenor Square (den biten är så himla mysig att gå) för att äta på Gordon Ramsays restaurang Maze Grill. Åt flintastek med coleslaw och hemmagjorda pommes till. Och ett glas vin såklart. Var hur gott som helst. Ja, det sved lite i plånboken, men nu i efterhand känns det värt det. Efteråt gick vi och tog en öl på Pride of Paddington, en pub jag, mamma, pappa och Elias åt på i alla fall två gånger när vi var i London för två år sedan. Det var mysigt att återse.

Charing Cross station och människor som väntade på båtarna.

På Waterloo Bridge. Foto: Johan.

Johan klättrade upp på mitträcket och fick ett par foton på båtarna ändå.

Hästen på National Theatre. Waterloo Bridge till höger.

Regent Street sedd från Piccadilly Circus.

På Maze Grill. Foto: Johan.

Eftersom frukosten på vandrarhemmet var under all kritik gick vi till Bayswater Arms, puben vi var på första kvällen, och åt frukost istället. Johan tog en full English breakfast medan jag åt havregrynsgröt och en croissant. Gröten serverades med flytande honung och det var såååååå gott. Därefter gick vi genom Kensington Gardens till Natural History Museum och tog en tur bland dinosaurierna och däggdjuren. Johan var lite frustrerad över att det gick så långsamt inne hos dinosaurierna men jag avslöjade inte vad som kom i slutet. Tror inte han blev så imponerad av  T rex, dock, haha. Däggdjursrummet är så himla häftigt med blåvalsmodellen i verklig storlek och jättehjortskelettet. Stort minus för allt damm på dem, dock.

Sen gick vi till Harrods och jag köpte te och Johan dreglade över maten och vinet. Innan det var dags att åka hem och byta om till Fantomen på operan gick vi till St James’ Park (var tvungna att runda hela Green Park för Buckingham Palace var avstängt på grund av konserten de skulle ha för drottningen) för att hälsa på fåglarna. Var inte på bästa humöret vid det laget, men så plötsligt kom den – den bruna visselanden. Då blev jag lycklig igen.

När jag bokade biljetterna till Fantomen stod det att Ramin Karimloo skulle spela huvudrollen, men sen kom vi på att det är ju Peter Jöback som spelar honom nu. Oh no, tänkte jag. Hade ju aldrig bokat om det inte var Ramin som skulle spela. Men när vi väl kom dit var det någon helt annan, antagligen Peters understudy. Ibland har man tur i oturen. Om ni kollar här så ser ni vad vi missade. Fick se avslutningsfyrverkerierna poppa upp bakom ett hus när vi var på väg hem dock. Gick via Regent Street och Oxford Street hem till Bayswater.

Bayswater Arms.

Bladskärarmyrorna på NHM.

Kände man sig liten eller liten? Inte varje dag man få träda in i ett löv.

"Well hello there"

Däggdjursrummet.

Brompton Road med Harrods längst bort.

Världens billigaste vin. Eller inte.

Grågås.

Nu ska vi se här.. rödhuvad dykand, kanadagås, vigg, gräsand, rostand, fiskmås, gravand, brunand och brun visseland!

Rödhuvad dykand.

"Dumma brunand, kör inte på mig!"

Stjärtand.

Knipa.

Brunand.

Gravand och sothöna.

Två roständer.

Två rörhönehannar som bråkade.

Haha, killen på andra sidan fick bakdelen, medan jag fick framdelen.

Drottningen som pärlplatta i skyltfönstret till en leksaksaffär på Regent Street.

Vems skyltfönster? Swarovskis såklart.

Sista dagen hann vi med en tur till Tower Bridge innan det var dags att åka hem för min del. Gud vad jag älskar den bron. Johans flyg gick tre timmar senare, så åkte själv in till Gatwick och åkte tillbaka till Skavsta. Ingen bild på souvenirerna denna gång (bra va, Emilie?), men köpte bara te på Harrods och en t-shirt på All Saints. Nästa gång tar vi London Zoo och kanske en tur till Bushy Park igen.

City Hall och alldeles nya The Shard.

På Tower Bridge. Foto: Johan.

The Gherkin och Towern.

HMS Belfast och London Bridge.

Tower Bridge.

This entry was posted in Blogg, Foto, Resa, Upptäcktsfärd. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.