Musiktips

Jag vet inte hur man skriver eller spelar musik, men jag vågar i alla fall påstå att jag vet hur man uppskattar musik. Så eftersom jag är så sjuhelsikes förkyld idag och inte har någonting bättre för mig, tänkte jag att jag kunde presentera några artister för er som jag tycker förtjänar att bli uppskattade.

1. The one and only Peter Gabriel. Hjärnan bakom det ursprungliga Genesis som sedan skapade sig en fantastisk solokarriär där han även hjälpt andra på traven. Hans röst är både mäktig och mysig och han skriver låtar som i flera fall skiljer sig stort i stilen. Där finns så många olika smådelar att jag även efter snart tio år som aktiv lyssnare ibland hittar nya grejer i bakgrunden. De senaste åren har han inte ägnat sig särskilt mycket åt sin egen musik, utan istället varit delaktig i olika projekt. Dessutom tilldelades han den populärmusikaliska delen av the Polar music prize 2009. Han är min absoluta favorit.
Favoritlåtar: Red Rain, Growing Up, Excuse me, Mercy Street och Modern Love

2. Kate Bush. Hennes musik har funnits i mitt liv sedan jag var ungefär sju år, och jag kan säga att jag fortfarande håller på att upptäcka henne. Många skivor har hon gett ut och likt PG finns här också många olika smådelar att ta hänsyn till. Även här finner vi många olika stilar på låtarna och hennes röst är helt makalöst vacker.
Favoritlåtar: Hounds of Love, Wow, Running Up That Hill, Jig of Life och King of the Mountain

3. The Ark. Det band jag lyckats se flest gånger live och alltid gått därifrån sprudlande glad. Ett band som mött många motgångar men klarat sig igenom och fortsatt att skriva bra musik. De har också fungerat som inspiratörer på hög nivå, och inte bara i mitt liv, utan säkerligen i många många andras.
Favoritlåtar: Laurel Wreath, A Virgin Like You, Little Dysfunk You, The Most RadicalThing To Do och You, Who Stole My Solitude

4. Dir en grey. Jag började lyssna på detta japanska rockband under sena 2004, vilket, sett från nu, var ungefär i mitten av deras karriär. Kanske också den bästa perioden, med tanke på att de, enligt mig, gav ut sina två bästa skivor däri kring. De senaste två albumen har inte riktigt fallit mig i smaken, men vem säger att man måste gilla allt en grupp producerar? Hur som helst så var jag på deras första Europakonsert i Berlin 2005 och näst efter PG i Globen 2003 är det den bästa konsert jag varit på.
Favoritlåtar: Fukai, Marmalade Chainsaw, Audrey, Amber och Kodou

5. Volbeat. Detta band är för mig relativt nyupptäckt – jag fattade tycke för dem när jag gick igenom vilka som skulle spela på 2009 års upplaga av Metal Town i Göteborg. Totalt medryckande musik, det är svårt att sitta still. Har inte varit särskilt förtjust, eller ens knappt bevandrad, i rockabilly tidigare, men den här blandningen med metal blev för mig en oemotståndlig kombination.
Favoritlåtar: Danny & Lucy 11pm, Mr and Mrs Ness, Sad Man’s Tongue, Pool of Booze, Booze, Booza och We

Dir en grey under Metal Town 2009. Bilden är tyvärr tagen med en riktigt crappy kamera...

This entry was posted in Blogg, Funderingar, Kul, Vardag. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.